Choinka z ciasta francuskiego z powidłami

Łowicz
Choinka z ciasta francuskiego z powidłami

0

4.8 / 4

Ekspresowy przepis na ciasto w kształcie choinki przełożone powidłami. Zachwyca nie tylko wyglądem ale również swoim nieziemskim smakiem!

5

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 łyżka powidła śliwkowe łowicz z piernikową nutą

2 szt. ciasto francuskie

1 łyżecz. skrobia ziemniaczana

1 szt. białko jaja kurzego

1 łyżka cukier trzcinowy

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do 200°C (grzanie góra-dół).

2

Powidła wymieszaj w miseczce ze skrobią ziemniaczaną.

3

Na blacie rozłóż pierwszy arkusz ciasta francuskiego. Posmaruj równomiernie całą powierzchnię powidłami, zostawiając około 1 cm wolnego brzegu.

4

Przykryj powidła drugim arkuszem ciasta. Nożem lub radełkiem wytnij kształt choinki – trójkąt z prostokątem u podstawy jako pień.

5

Po bokach trójkąta wykonaj równomierne nacięcia o szerokości 1-1,5 cm, pozostawiając środek jako pień. Każdą „gałązkę” delikatnie skręć.

6

Z pozostałości ciasta wytnij gwiazdę za pomocą foremki lub noża. Jeśli gwiazda ma być grubsza i bardziej widoczna, ułóż dwie warstwy wyciętej gwiazdy na sobie. Nałóż ją na czubek choinki i lekko dociśnij.

7

Posmaruj choinkę roztrzepanym białkiem i posyp cukrem trzcinowym.

8

Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut, aż choinka będzie chrupiąca i złocista.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1516

kcal

Białka

17

gram

Węglowodany

145

gram

Tłuszcze

86

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły