Choinka z ciasta francuskiego z powidłami

Łowicz

Ekspresowy przepis na ciasto w kształcie choinki przełożone powidłami. Zachwyca nie tylko wyglądem ale również swoim nieziemskim smakiem!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1516
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
145
gram
Tłuszcze
86
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.8 / 4
Ekspresowy przepis na ciasto w kształcie choinki przełożone powidłami. Zachwyca nie tylko wyglądem ale również swoim nieziemskim smakiem!
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 łyżka powidła śliwkowe łowicz z piernikową nutą
2 szt. ciasto francuskie
1 łyżecz. skrobia ziemniaczana
1 szt. białko jaja kurzego
1 łyżka cukier trzcinowy
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200°C (grzanie góra-dół).
Powidła wymieszaj w miseczce ze skrobią ziemniaczaną.
Na blacie rozłóż pierwszy arkusz ciasta francuskiego. Posmaruj równomiernie całą powierzchnię powidłami, zostawiając około 1 cm wolnego brzegu.
Przykryj powidła drugim arkuszem ciasta. Nożem lub radełkiem wytnij kształt choinki – trójkąt z prostokątem u podstawy jako pień.
Po bokach trójkąta wykonaj równomierne nacięcia o szerokości 1-1,5 cm, pozostawiając środek jako pień. Każdą „gałązkę” delikatnie skręć.
Z pozostałości ciasta wytnij gwiazdę za pomocą foremki lub noża. Jeśli gwiazda ma być grubsza i bardziej widoczna, ułóż dwie warstwy wyciętej gwiazdy na sobie. Nałóż ją na czubek choinki i lekko dociśnij.
Posmaruj choinkę roztrzepanym białkiem i posyp cukrem trzcinowym.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut, aż choinka będzie chrupiąca i złocista.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1516
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
145
gram
Tłuszcze
86
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.