Choinka z ciasta francuskiego z powidłami
maspexdigital
Ekspresowy przepis na ciasto w kształcie choinki przełożone powidłami. Zachwyca nie tylko wyglądem ale również swoim nieziemskim smakiem!
0
4.8 / 4
Ekspresowy przepis na ciasto w kształcie choinki przełożone powidłami. Zachwyca nie tylko wyglądem ale również swoim nieziemskim smakiem!
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 łyżka powidła śliwkowe łowicz z piernikową nutą
2 szt. ciasto francuskie
1 łyżeczka skrobia ziemniaczana
1 szt. białko jaja kurzego
1 łyżka cukier trzcinowy
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Powidła mieszamy w miseczce ze skrobią ziemniaczaną.
Ciasta francuskie nakładamy na siebie. Wykrawamy trójkąt z małym kwadratem na dole.
Nacinamy po bokach – na górze najkrótsze nacięcia, na dole najdłuższe. Dolną część ciasta smarujemy powidłem piernikowym. Na wierzch nakładamy drugą część. Zawijamy „gałązki”. Z reszty ciasta która nam została robimy gwiazdkę na czubek. Smarujemy choinkę roztrzepanym białkiem. Posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach.