Choinka z ciasta francuskiego z powidłami

maspexdigital
Choinka z ciasta francuskiego z powidłami

0

4.8 / 4

Ekspresowy przepis na ciasto w kształcie choinki przełożone powidłami. Zachwyca nie tylko wyglądem ale również swoim nieziemskim smakiem!

5

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 łyżka powidła śliwkowe łowicz z piernikową nutą

2 szt. ciasto francuskie

1 łyżeczka skrobia ziemniaczana

1 szt. białko jaja kurzego

1 łyżka cukier trzcinowy

Przygotowanie


1

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Powidła mieszamy w miseczce ze skrobią ziemniaczaną.

2

Ciasta francuskie nakładamy na siebie. Wykrawamy trójkąt z małym kwadratem na dole.

3

Nacinamy po bokach – na górze najkrótsze nacięcia, na dole najdłuższe. Dolną część ciasta smarujemy powidłem piernikowym. Na wierzch nakładamy drugą część. Zawijamy „gałązki”. Z reszty ciasta która nam została robimy gwiazdkę na czubek. Smarujemy choinkę roztrzepanym białkiem. Posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły