Choinka krucho-drożdżowa z wytrawnym farszem
mariola94
Z racji mojego zamiłowania do choinek i choinkowych wzorów podczas Świąt Bożego Narodzenia całkiem spontanicznie wpadłam na pomysł, żeby choinkę zrobić w wersji wytrawnej, do jedzenia! Z cebulką, grzybami, szpinakiem, kiełbasą, serem żółtym i ketchupem. Wyszła pyszna, aromatyczna... Idealna sama lub jako dodatek zamiast np. pasztecików. Dlatego bez tej choinki nie będzie teraz u mnie Świąt! Będę podawała ją z czerwonym barszczykiem, lecz i sama w sobie jest pyszna. Kształt choinki zawsze cieszy moje oczy i jest kwintesencją Świąt. Nie mogę doczekać się, kiedy podam ją gościom na stole świątecznym. Myślę, że wzbudzi zainteresowanie!
0
0 / 0
Z racji mojego zamiłowania do choinek i choinkowych wzorów podczas Świąt Bożego Narodzenia całkiem spontanicznie wpadłam na pomysł, żeby choinkę zrobić w wersji wytrawnej, do jedzenia! Z cebulką, grzybami, szpinakiem, kiełbasą, serem żółtym i ketchupem. Wyszła pyszna, aromatyczna... Idealna sama lub jako dodatek zamiast np. pasztecików. Dlatego bez tej choinki nie będzie teraz u mnie Świąt! Będę podawała ją z czerwonym barszczykiem, lecz i sama w sobie jest pyszna. Kształt choinki zawsze cieszy moje oczy i jest kwintesencją Świąt. Nie mogę doczekać się, kiedy podam ją gościom na stole świątecznym. Myślę, że wzbudzi zainteresowanie!
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
300 g mąka lubella
10 g drożdże suszone
120 g masło
150 g śmietana
1 łyżka cukier
1 łyżeczka sól
1 szt. cebula
300 g szpinak
0.50 szt. kiełbasa zwyczajna
6 łyżka ketchup kotlin łagodny
200 g ser żółty
Przygotowanie
Mąkę przesiać. Dodać suche drożdże, śmietanę, roztopione ostudzone masło, cukier i sól. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
Cebulkę usmażyć na maśle, dodać obgotowane i pokrojone na kawałki grzyby, a następnie szpinak. Smażyć do odparowania wody. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Ostudzić. Przyprawić.
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na prostokąt. Posmarować ketchupem, posypać startym żółtym serem i nałożyć farsz.
Ciasto zwinąć w roladki i pokroić w plastry.
Tacę wyłożyć papierem do pieczenia. Z roladek ułożyć choinkę. Piec ok. 20 minut w temp. 170 stopni.