Choinka krucho-drożdżowa z wytrawnym farszem
mariola94
Z racji mojego zamiłowania do choinek i choinkowych wzorów podczas Świąt Bożego Narodzenia całkiem spontanicznie wpadłam na pomysł, żeby choinkę zrobić w wersji wytrawnej, do jedzenia! Z cebulką, grzybami, szpinakiem, kiełbasą, serem żółtym i ketchupem. Wyszła pyszna, aromatyczna... Idealna sama lub jako dodatek zamiast np. pasztecików. Dlatego bez tej choinki nie będzie teraz u mnie Świąt! Będę podawała ją z czerwonym barszczykiem, lecz i sama w sobie jest pyszna. Kształt choinki zawsze cieszy moje oczy i jest kwintesencją Świąt. Nie mogę doczekać się, kiedy podam ją gościom na stole świątecznym. Myślę, że wzbudzi zainteresowanie!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
327
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Z racji mojego zamiłowania do choinek i choinkowych wzorów podczas Świąt Bożego Narodzenia całkiem spontanicznie wpadłam na pomysł, żeby choinkę zrobić w wersji wytrawnej, do jedzenia! Z cebulką, grzybami, szpinakiem, kiełbasą, serem żółtym i ketchupem. Wyszła pyszna, aromatyczna... Idealna sama lub jako dodatek zamiast np. pasztecików. Dlatego bez tej choinki nie będzie teraz u mnie Świąt! Będę podawała ją z czerwonym barszczykiem, lecz i sama w sobie jest pyszna. Kształt choinki zawsze cieszy moje oczy i jest kwintesencją Świąt. Nie mogę doczekać się, kiedy podam ją gościom na stole świątecznym. Myślę, że wzbudzi zainteresowanie!
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
300 g mąka lubella
10 g drożdże suszone
120 g masło
150 g śmietana
1 łyżka cukier
1 łyżecz. sól
1 szt. cebula
300 g szpinak
0.50 szt. kiełbasa zwyczajna
6 łyżka ketchup kotlin łagodny
200 g ser żółty
Przygotowanie
Mąkę przesiać. Dodać suche drożdże, śmietanę, roztopione ostudzone masło, cukier i sól. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
Cebulkę usmażyć na maśle, dodać obgotowane i pokrojone na kawałki grzyby, a następnie szpinak. Smażyć do odparowania wody. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Ostudzić. Przyprawić.
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na prostokąt. Posmarować ketchupem, posypać startym żółtym serem i nałożyć farsz.
Ciasto zwinąć w roladki i pokroić w plastry.
Tacę wyłożyć papierem do pieczenia. Z roladek ułożyć choinkę. Piec ok. 20 minut w temp. 170 stopni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
327
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.