Choinka krucho-drożdżowa z wytrawnym farszem

mariola94
Choinka krucho-drożdżowa z wytrawnym farszem

0

0 / 0

Z racji mojego zamiłowania do choinek i choinkowych wzorów podczas Świąt Bożego Narodzenia całkiem spontanicznie wpadłam na pomysł, żeby choinkę zrobić w wersji wytrawnej, do jedzenia! Z cebulką, grzybami, szpinakiem, kiełbasą, serem żółtym i ketchupem. Wyszła pyszna, aromatyczna... Idealna sama lub jako dodatek zamiast np. pasztecików. Dlatego bez tej choinki nie będzie teraz u mnie Świąt! Będę podawała ją z czerwonym barszczykiem, lecz i sama w sobie jest pyszna. Kształt choinki zawsze cieszy moje oczy i jest kwintesencją Świąt. Nie mogę doczekać się, kiedy podam ją gościom na stole świątecznym. Myślę, że wzbudzi zainteresowanie!

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

300 g mąka lubella

10 g drożdże suszone

120 g masło

150 g śmietana

1 łyżka cukier

1 łyżeczka sól

1 szt. cebula

300 g szpinak

0.50 szt. kiełbasa zwyczajna

6 łyżka ketchup kotlin łagodny

200 g ser żółty

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać. Dodać suche drożdże, śmietanę, roztopione ostudzone masło, cukier i sól. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.

2

Cebulkę usmażyć na maśle, dodać obgotowane i pokrojone na kawałki grzyby, a następnie szpinak. Smażyć do odparowania wody. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Ostudzić. Przyprawić.

3

Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na prostokąt. Posmarować ketchupem, posypać startym żółtym serem i nałożyć farsz.

4

Ciasto zwinąć w roladki i pokroić w plastry.

5

Tacę wyłożyć papierem do pieczenia. Z roladek ułożyć choinkę. Piec ok. 20 minut w temp. 170 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły