Choineczka w śniegu cała

MalgorzataJedryka

Pyszne ciasto czekoladowe przełożone bitą śmietaną w świątecznej odsłonie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
791
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
93
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszne ciasto czekoladowe przełożone bitą śmietaną w świątecznej odsłonie.
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
2 szkl. cukier
4 łyżka kakao decomorreno
100 woda
1 kostka margaryna
5 szt. jaja l
2 szkl. mąka lubella puszysta poznańska
1 łyżecz. proszek do pieczenia
250 śmietanka kremowa 30%
1 szt. usztywniacz do bitej śmietany
5 łyżka cukier puder
1 łyżka kolorowa posypka
Przygotowanie
2 szklanki cukru i 4 łyżki kakao wsypać do garnka. Następnie wlać około 100 ml wody i dodać kostkę margaryny mlecznej. Wymieszać i gotować na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić.
Do tak przygotowanej zimnej masy dodać 5 żółtek oraz 2 szklanki mąki wymieszanej z łyżeczką proszku do pieczenia. Zmiksować. Na końcu dodać pianę ubitą z 5 białek na sztywno. Włożyć do formy i piec około 50 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu z ciasta wykroić kształt choinki i przekroić na pół. 250 ml śmietanki 30 % ubijać około minuty. Dodać jedno opakowanie usztywniacza do śmietany i 5 czubatych łyżek cukru pudru. Miksować jeszcze około 3 minuty.
Choinkę przełożyć przygotowaną masą śmietanową. Jej wierzch i boki również udekorować masą. Posypać kolorową posypką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
791
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
93
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.