Choineczka w śniegu cała

MalgorzataJedryka
Choineczka w śniegu cała

0

0 / 0

Pyszne ciasto czekoladowe przełożone bitą śmietaną w świątecznej odsłonie.

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

2 szkl. cukier

4 łyżka kakao decomorreno

100 woda

1 kost. margaryna

5 szt. jaja l

2 szkl. mąka lubella puszysta poznańska

1 łyżeczka proszek do pieczenia

250 śmietanka kremowa 30%

1 szt. usztywniacz do bitej śmietany

5 łyżka cukier puder

1 łyżka kolorowa posypka

Przygotowanie


1

2 szklanki cukru i 4 łyżki kakao wsypać do garnka. Następnie wlać około 100 ml wody i dodać kostkę margaryny mlecznej. Wymieszać i gotować na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić.

2

Do tak przygotowanej zimnej masy dodać 5 żółtek oraz 2 szklanki mąki wymieszanej z łyżeczką proszku do pieczenia. Zmiksować. Na końcu dodać pianę ubitą z 5 białek na sztywno. Włożyć do formy i piec około 50 minut w 180 stopniach.

3

Po wystudzeniu z ciasta wykroić kształt choinki i przekroić na pół. 250 ml śmietanki 30 % ubijać około minuty. Dodać jedno opakowanie usztywniacza do śmietany i 5 czubatych łyżek cukru pudru. Miksować jeszcze około 3 minuty.

4

Choinkę przełożyć przygotowaną masą śmietanową. Jej wierzch i boki również udekorować masą. Posypać kolorową posypką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły