Chocolate Chip Cookies

EkspertOdKuchni
Chocolate Chip Cookies

0

0 / 0

Chocolate Chip Cookies to pyszne ciasteczka z kawałkami mlecznej czekolady, które są idealnym przysmakiem dla wszystkich miłośników słodkości. To świetny przepis dla osób, które cenią sobie proste i nieskomplikowane rozwiązania kulinarne, a także nie chcą poświęcać dużej ilości czasu na przygotowanie słodkich wypieków. Chocolate Chip Cookies sprawdzą się zarówno jako deser do kawy lub herbaty, jak i jako osłodzenie wyjątkowych okazji. Smacznego!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


27 porcji

Składniki

225 g masło

1 kostka lód

280 g mąka pszenna tortowa lubella

3 g proszek do pieczenia

4 g sól

140 g cukier

10 ekstrakt waniliowy

140 g cukier trzcinowy

Przygotowanie


1

Masło należy rozpuścić na średnim ogniu. Ciągle mieszając podgrzewać, aż uzyska złoto-brązowy kolor i orzechowy aromat (około 5 minut).

2

Ściągnąć z palnika i nadal mieszać aż uzyska brązowy kolor. Następnie przelać do miski z kostką lodu i wymieszać, aż do jego rozpuszczenia. Wstawić do lodówki na około 20 minut.

3

Następnie w dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.

4

Do osobnej miski wbić jajka, wsypać biały cukier oraz ekstrakt z wanilii — ubijać na średnich obrotach około 5 minut, aż cukier się rozpuści, a masa będzie gładka.

5

Do masy jajecznej dodać wcześniej schłodzone palone masło oraz cukier trzcinowy. Całość wymieszać mikserem na wolnych obrotach około 15 sekund.

6

Dodać mąkę mieszać kolejne 15 sekund (uwaga masa będzie kleista i gęsta).

7

Na koniec dodać pokrojoną w drobną kostkę czekoladę.

8

Masę przykryć folią spożywczą i zostawić na godzinę (najlepiej na całą noc) w lodówce.

9

Piekarnik rozgrzać do 160°C. Blachę wyłożyć papierem.

10

Gałkownicą do lodów lub łyżką nabrać porcję masy i wyłożyć na blachę. Na jedną blachę układać po 6-8 porcji ciasta. Całość piec 13-16 minut, aż brzegi się zarumienią (środek ma pozostać miękki).

11

Wyciągnąć blachę z piekarnika i po około 2 minutach przenieść ciastka na kratkę, żeby wystygły.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

138

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

18

gram

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły