Chocolate Chip Cookies
EkspertOdKuchni
Chocolate Chip Cookies to pyszne ciasteczka z kawałkami mlecznej czekolady, które są idealnym przysmakiem dla wszystkich miłośników słodkości. To świetny przepis dla osób, które cenią sobie proste i nieskomplikowane rozwiązania kulinarne, a także nie chcą poświęcać dużej ilości czasu na przygotowanie słodkich wypieków. Chocolate Chip Cookies sprawdzą się zarówno jako deser do kawy lub herbaty, jak i jako osłodzenie wyjątkowych okazji. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
138
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Chocolate Chip Cookies to pyszne ciasteczka z kawałkami mlecznej czekolady, które są idealnym przysmakiem dla wszystkich miłośników słodkości. To świetny przepis dla osób, które cenią sobie proste i nieskomplikowane rozwiązania kulinarne, a także nie chcą poświęcać dużej ilości czasu na przygotowanie słodkich wypieków. Chocolate Chip Cookies sprawdzą się zarówno jako deser do kawy lub herbaty, jak i jako osłodzenie wyjątkowych okazji. Smacznego!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
27 porcji
Składniki
225 g masło
1 kostka lód
280 g mąka pszenna tortowa lubella
3 g proszek do pieczenia
4 g sól
140 g cukier
10 ekstrakt waniliowy
140 g cukier trzcinowy
Przygotowanie
Masło należy rozpuścić na średnim ogniu. Ciągle mieszając podgrzewać, aż uzyska złoto-brązowy kolor i orzechowy aromat (około 5 minut).
Ściągnąć z palnika i nadal mieszać aż uzyska brązowy kolor. Następnie przelać do miski z kostką lodu i wymieszać, aż do jego rozpuszczenia. Wstawić do lodówki na około 20 minut.
Następnie w dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
Do osobnej miski wbić jajka, wsypać biały cukier oraz ekstrakt z wanilii — ubijać na średnich obrotach około 5 minut, aż cukier się rozpuści, a masa będzie gładka.
Do masy jajecznej dodać wcześniej schłodzone palone masło oraz cukier trzcinowy. Całość wymieszać mikserem na wolnych obrotach około 15 sekund.
Dodać mąkę mieszać kolejne 15 sekund (uwaga masa będzie kleista i gęsta).
Na koniec dodać pokrojoną w drobną kostkę czekoladę.
Masę przykryć folią spożywczą i zostawić na godzinę (najlepiej na całą noc) w lodówce.
Piekarnik rozgrzać do 160°C. Blachę wyłożyć papierem.
Gałkownicą do lodów lub łyżką nabrać porcję masy i wyłożyć na blachę. Na jedną blachę układać po 6-8 porcji ciasta. Całość piec 13-16 minut, aż brzegi się zarumienią (środek ma pozostać miękki).
Wyciągnąć blachę z piekarnika i po około 2 minutach przenieść ciastka na kratkę, żeby wystygły.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
138
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.