Chłodnik ze szpinaku
EkspertOdKuchni
Chłodnik ze szpinaku to świeża i orzeźwiająca zupa, które idealnie nadaje się na letnie dni. Połączenie bulionu, kefiru, cebuli dymki, jajek i świeżego szpinaku zasmakuje wszystkim miłośnikom lekkich potraw. To idealna propozycja zarówno dla wegetarian, jak i osób dbających o linię, którą możemy zaserwować na obiad, w czasie letnich spotkań ze znajomymi lub rodziną, a także podczas wyjątkowych uroczystości. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
98
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Chłodnik ze szpinaku to świeża i orzeźwiająca zupa, które idealnie nadaje się na letnie dni. Połączenie bulionu, kefiru, cebuli dymki, jajek i świeżego szpinaku zasmakuje wszystkim miłośnikom lekkich potraw. To idealna propozycja zarówno dla wegetarian, jak i osób dbających o linię, którą możemy zaserwować na obiad, w czasie letnich spotkań ze znajomymi lub rodziną, a także podczas wyjątkowych uroczystości. Życzymy smacznego!
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g świeży szpinak
2 szkl. bulion warzywny
600 g kefir
0.50 pęcz. cebula dymka
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Jajka ugotować na twardo lub półtwardo. Szpinak opłukać i posiekać.
Do garnka wlać bulion i zagotować, wrzucić szpinak, wymieszać i gotować przez 1 minutę. Wystudzić
Do schłodzonego bulionu ze szpinakiem dodać kefir, doprawić pieprzem i solą i dobrze schłodzić w lodówce przed podaniem.
Podawać z jajkiem na twardo i cebulką dymką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
98
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.