Chłodnik ze szpinaku

EkspertOdKuchni
Chłodnik ze szpinaku

0

0 / 0

Chłodnik ze szpinaku to świeża i orzeźwiająca zupa, które idealnie nadaje się na letnie dni. Połączenie bulionu, kefiru, cebuli dymki, jajek i świeżego szpinaku zasmakuje wszystkim miłośnikom lekkich potraw. To idealna propozycja zarówno dla wegetarian, jak i osób dbających o linię, którą możemy zaserwować na obiad, w czasie letnich spotkań ze znajomymi lub rodziną, a także podczas wyjątkowych uroczystości. Życzymy smacznego!

5

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g świeży szpinak

2 szkl. bulion warzywny

600 g kefir

0.50 pęcz. cebula dymka

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Jajka ugotować na twardo lub półtwardo. Szpinak opłukać i posiekać.

2

Do garnka wlać bulion i zagotować, wrzucić szpinak, wymieszać i gotować przez 1 minutę. Wystudzić

3

Do schłodzonego bulionu ze szpinakiem dodać kefir, doprawić pieprzem i solą i dobrze schłodzić w lodówce przed podaniem.

4

Podawać z jajkiem na twardo i cebulką dymką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

98

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

9

gram

Tłuszcze

3

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły