Chłodnik z owoców
m7
Wiślanka, śliwianka czy powidlanka to nazwy rzadko dziś używane. Same zupy owocowe też są coraz rzadziej podawane, a jeszcze niedawno trudno było sobie bez nich wyobrazić letnie menu. Przygotowywano je na kilka sposobów, najczęściej owoce gotowano i przecierano, a następnie zupę zaciągano mąką, śmietanką lub żółtkami. Gotowano też zupy owocowe z winem, wodą i cukrem. Inny rodzaj zup to chłodniki z surowych, przetartych owoców wymieszanych ze śmietanką lub maślanką. Do zup owocowych podawano słodkie grzanki, biszkopty, sucharki, kluski, makaron, łazanki lub groszek ptysiowy. Wyjątkiem była zupa z jabłek i gruszek, tzw. garus. Podawano ją z ugotowanymi ziemniakami, ale równie dobrze smakuje z innymi dodatkami. Do zup owocowych można podawać łazanki, makaron, kluski, pokrojony omlet, słodkie suchary, groszek ptysiowy, ale najlepsze są biszkopty i grzanki z chałki usmażonej na maśle i posmarowanej cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
567
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
90
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Wiślanka, śliwianka czy powidlanka to nazwy rzadko dziś używane. Same zupy owocowe też są coraz rzadziej podawane, a jeszcze niedawno trudno było sobie bez nich wyobrazić letnie menu. Przygotowywano je na kilka sposobów, najczęściej owoce gotowano i przecierano, a następnie zupę zaciągano mąką, śmietanką lub żółtkami. Gotowano też zupy owocowe z winem, wodą i cukrem. Inny rodzaj zup to chłodniki z surowych, przetartych owoców wymieszanych ze śmietanką lub maślanką. Do zup owocowych podawano słodkie grzanki, biszkopty, sucharki, kluski, makaron, łazanki lub groszek ptysiowy. Wyjątkiem była zupa z jabłek i gruszek, tzw. garus. Podawano ją z ugotowanymi ziemniakami, ale równie dobrze smakuje z innymi dodatkami. Do zup owocowych można podawać łazanki, makaron, kluski, pokrojony omlet, słodkie suchary, groszek ptysiowy, ale najlepsze są biszkopty i grzanki z chałki usmażonej na maśle i posmarowanej cukrem pudrem.
4
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
600 jogurt naturalny
100 śmietana
500 g poziomki
100 g cukier
Przygotowanie
Owoce przebrać, opłukać, osączyć.
Wybrać 2 łyżki najładniejszych i odłożyć do przybrania.
Pozostałe owoce przetrzeć przez sito.
Wymieszać jogurt z cukrem i śmietaną, połączyć z owocami i mocno schłodzić.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
567
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
90
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.