Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Wiślanka, śliwianka czy powidlanka to nazwy rzadko dziś używane. Same zupy owocowe też są coraz rzadziej podawane, a jeszcze niedawno trudno było sobie bez nich wyobrazić letnie menu. Przygotowywano je na kilka sposobów, najczęściej owoce gotowano i przecierano, a następnie zupę zaciągano mąką, śmietanką lub żółtkami. Gotowano też zupy owocowe z winem, wodą i cukrem. Inny rodzaj zup to chłodniki z surowych, przetartych owoców wymieszanych ze śmietanką lub maślanką. Do zup owocowych podawano słodkie grzanki, biszkopty, sucharki, kluski, makaron, łazanki lub groszek ptysiowy. Wyjątkiem była zupa z jabłek i gruszek, tzw. garus. Podawano ją z ugotowanymi ziemniakami, ale równie dobrze smakuje z innymi dodatkami. Do zup owocowych można podawać łazanki, makaron, kluski, pokrojony omlet, słodkie suchary, groszek ptysiowy, ale najlepsze są biszkopty i grzanki z chałki usmażonej na maśle i posmarowanej cukrem pudrem.
600 | Mililitrów |
jogurt naturalny
|
|
100 | Mililitrów |
śmietana
|
|
500 | Gramów |
Poziomki
|
|
100 | Gramów |
cukier
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |