Chłodnik z owoców

m7
Chłodnik z owoców

0

0 / 0

Wiślanka, śliwianka czy powidlanka to nazwy rzadko dziś używane. Same zupy owocowe też są coraz rzadziej podawane, a jeszcze niedawno trudno było sobie bez nich wyobrazić letnie menu. Przygotowywano je na kilka sposobów, najczęściej owoce gotowano i przecierano, a następnie zupę zaciągano mąką, śmietanką lub żółtkami. Gotowano też zupy owocowe z winem, wodą i cukrem. Inny rodzaj zup to chłodniki z surowych, przetartych owoców wymieszanych ze śmietanką lub maślanką. Do zup owocowych podawano słodkie grzanki, biszkopty, sucharki, kluski, makaron, łazanki lub groszek ptysiowy. Wyjątkiem była zupa z jabłek i gruszek, tzw. garus. Podawano ją z ugotowanymi ziemniakami, ale równie dobrze smakuje z innymi dodatkami. Do zup owocowych można podawać łazanki, makaron, kluski, pokrojony omlet, słodkie suchary, groszek ptysiowy, ale najlepsze są biszkopty i grzanki z chałki usmażonej na maśle i posmarowanej cukrem pudrem.

4

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

600 jogurt naturalny

100 śmietana

500 g poziomki

100 g cukier

Przygotowanie


1

Owoce przebrać, opłukać, osączyć.

2

Wybrać 2 łyżki najładniejszych i odłożyć do przybrania.

3

Pozostałe owoce przetrzeć przez sito.

4

Wymieszać jogurt z cukrem i śmietaną, połączyć z owocami i mocno schłodzić.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły