Chłodnik z ogórków małosolnych

EkspertOdKuchni
Chłodnik z ogórków małosolnych

0

0 / 0

Chłodnik z ogórków małosolnych to pyszna i orzeźwiająca zupa, która jest szczególnie popularna w okresie letnim. To idealny wybór dla osób poszukujących lekkiego posiłku, który skutecznie nasyci i ochłodzi w upalne dni. Połączenie ogórków, maślanki, jogurtu, czosnku, koperku, chrzanu doskonale pasuje na obiad lub lekką przystawkę. Smacznego!

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 łyżecz. chrzan krakus

6 szt. ogórki małosolne

500 maślanka

1 szt. woda z ogórków do smaku

100 jogurt naturalny

0.50 pęcz. koperek

Przygotowanie


1

Ogórki małosolne kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do kielicha blendera. Wlewamy maślankę, jogurt naturalny i wodę z ogórków. Następnie wrzucamy obrany ząbki czosnku, posiekany koperek i łyżkę chrzanu.

2

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i doprawiamy solą oraz pieprzem.

3

Po doprawieniu chłodnik wstawiamy do lodówki na 15-20 minut.

4

Chłodnik z ogórków małosolnych najlepiej smakuje dobrze schłodzony.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

421

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

39

gram

Tłuszcze

3

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły