Chłodnik z ogórków małosolnych

EkspertOdKuchni

Chłodnik z ogórków małosolnych to pyszna i orzeźwiająca zupa, która jest szczególnie popularna w okresie letnim. To idealny wybór dla osób poszukujących lekkiego posiłku, który skutecznie nasyci i ochłodzi w upalne dni. Połączenie ogórków, maślanki, jogurtu, czosnku, koperku, chrzanu doskonale pasuje na obiad lub lekką przystawkę. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
421
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Chłodnik z ogórków małosolnych to pyszna i orzeźwiająca zupa, która jest szczególnie popularna w okresie letnim. To idealny wybór dla osób poszukujących lekkiego posiłku, który skutecznie nasyci i ochłodzi w upalne dni. Połączenie ogórków, maślanki, jogurtu, czosnku, koperku, chrzanu doskonale pasuje na obiad lub lekką przystawkę. Smacznego!
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 łyżecz. chrzan krakus
6 szt. ogórki małosolne
500 maślanka
1 szt. woda z ogórków do smaku
100 jogurt naturalny
0.50 pęcz. koperek
Przygotowanie
Ogórki małosolne kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do kielicha blendera. Wlewamy maślankę, jogurt naturalny i wodę z ogórków. Następnie wrzucamy obrany ząbki czosnku, posiekany koperek i łyżkę chrzanu.
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Po doprawieniu chłodnik wstawiamy do lodówki na 15-20 minut.
Chłodnik z ogórków małosolnych najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
421
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.