Chłodnik z ogórków małosolnych
EkspertOdKuchni
Chłodnik z ogórków małosolnych to pyszna i orzeźwiająca zupa, która jest szczególnie popularna w okresie letnim. To idealny wybór dla osób poszukujących lekkiego posiłku, który skutecznie nasyci i ochłodzi w upalne dni. Połączenie ogórków, maślanki, jogurtu, czosnku, koperku, chrzanu doskonale pasuje na obiad lub lekką przystawkę. Smacznego!
0
0 / 0
Chłodnik z ogórków małosolnych to pyszna i orzeźwiająca zupa, która jest szczególnie popularna w okresie letnim. To idealny wybór dla osób poszukujących lekkiego posiłku, który skutecznie nasyci i ochłodzi w upalne dni. Połączenie ogórków, maślanki, jogurtu, czosnku, koperku, chrzanu doskonale pasuje na obiad lub lekką przystawkę. Smacznego!
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 łyżecz. chrzan krakus
6 szt. ogórki małosolne
500 maślanka
1 szt. woda z ogórków do smaku
100 jogurt naturalny
0.50 pęcz. koperek
Przygotowanie
Ogórki małosolne kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do kielicha blendera. Wlewamy maślankę, jogurt naturalny i wodę z ogórków. Następnie wrzucamy obrany ząbki czosnku, posiekany koperek i łyżkę chrzanu.
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Po doprawieniu chłodnik wstawiamy do lodówki na 15-20 minut.
Chłodnik z ogórków małosolnych najlepiej smakuje dobrze schłodzony.