Chłodnik z botwinką
lubella
Orzeźwiający chłodnik z botwinką i makaronem Mini kółka, to idealne danie na cieplejsze dni. Jest doskonałą propozycja dla tych, którzy szukają pomysłu na szybki i lekki obiad. Chłodnik najlepiej smakuje z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo.
0
5 / 1
Orzeźwiający chłodnik z botwinką i makaronem Mini kółka, to idealne danie na cieplejsze dni. Jest doskonałą propozycja dla tych, którzy szukają pomysłu na szybki i lekki obiad. Chłodnik najlepiej smakuje z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo.
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g makaron lubella mini kółka
1 pęcz. botwina (liście i korzeń)
400 maślanka
0.50 szt. sok z cytryny
2 szczyp. sól
Przygotowanie
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jajka ugotuj na twardo i ostudź.
Buraczki obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Łodygi i listki drobno posiekaj.
Wymieszaj je z sokiem z cytryny i solą i odstaw na 10 minut. Wymieszaj z maślanką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Podawaj z makaronem i jajkiem przekrojonym na pół.