Chłodnik z botwinką

lubella

Orzeźwiający chłodnik z botwinką i makaronem Mini kółka, to idealne danie na cieplejsze dni. Jest doskonałą propozycja dla tych, którzy szukają pomysłu na szybki i lekki obiad. Chłodnik najlepiej smakuje z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
470
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
85
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Orzeźwiający chłodnik z botwinką i makaronem Mini kółka, to idealne danie na cieplejsze dni. Jest doskonałą propozycja dla tych, którzy szukają pomysłu na szybki i lekki obiad. Chłodnik najlepiej smakuje z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo.
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g makaron lubella mini kółka
1 pęcz. botwina (liście i korzeń)
400 maślanka
0.50 szt. sok z cytryny
2 szczyp. sól
Przygotowanie
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jajka ugotuj na twardo i ostudź.
Buraczki obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Łodygi i listki drobno posiekaj.
Wymieszaj je z sokiem z cytryny i solą i odstaw na 10 minut. Wymieszaj z maślanką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Podawaj z makaronem i jajkiem przekrojonym na pół.