Chłodnik z botwinką
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
lubella
![Chłodnik z botwinką](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699972978860.jpeg&w=3840&q=75)
Orzeźwiający chłodnik z botwinką i makaronem Mini kółka, to idealne danie na cieplejsze dni. Jest doskonałą propozycja dla tych, którzy szukają pomysłu na szybki i lekki obiad. Chłodnik najlepiej smakuje z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo.
0
5 / 1
Orzeźwiający chłodnik z botwinką i makaronem Mini kółka, to idealne danie na cieplejsze dni. Jest doskonałą propozycja dla tych, którzy szukają pomysłu na szybki i lekki obiad. Chłodnik najlepiej smakuje z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo.
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g makaron lubella mini kółka
1 pęcz. botwina (liście i korzeń)
400 maślanka
0.50 szt. sok z cytryny
2 szczyp. sól
Przygotowanie
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jajka ugotuj na twardo i ostudź.
Buraczki obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Łodygi i listki drobno posiekaj.
Wymieszaj je z sokiem z cytryny i solą i odstaw na 10 minut. Wymieszaj z maślanką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Podawaj z makaronem i jajkiem przekrojonym na pół.