Chłodnik z botwinką

lubella
Chłodnik z botwinką

Średnia 5 / 1

Oceń!

Orzeźwiający chłodnik z botwinką i makaronem Mini kółka, to idealne danie na cieplejsze dni. Jest doskonałą propozycja dla tych, którzy szukają pomysłu na szybki i lekki obiad. Chłodnik najlepiej smakuje z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo.

5

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g makaron lubella mini kółka

1 pęcz. botwina (liście i korzeń)

400 maślanka

0.50 szt. sok z cytryny

2 szczyp. sól

Przygotowanie


Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jajka ugotuj na twardo i ostudź.

Buraczki obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Łodygi i listki drobno posiekaj.

Wymieszaj je z sokiem z cytryny i solą i odstaw na 10 minut. Wymieszaj z maślanką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Podawaj z makaronem i jajkiem przekrojonym na pół.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

470

kcal

Białka

23

gram

Węglowodany

85

gram

Tłuszcze

1

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły