Chłodnik raita z rzodkiewką
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Chłodnik raita z rzodkiewką](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1717746646677.jpg&w=3840&q=75)
Chłodnik raita z rzodkiewką to orzeźwiająca i lekka zupa, która idealnie sprawdzi się w ciepłe dni. Można go serwować na obiad, różnego rodzaju letnie przyjęcia lub spotkania z rodziną czy przyjaciółmi. Połączenie jogurtu, ogórka, rzodkiewki, soku ze świeżych pomarańczy, cebuli, jajek, kolendry, imbiru, kuminu i chilli z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom aromatycznych smaków i kremowych konsystencji. Gotowy chłodnik najlepiej smakuje dobrze schłodzony. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Chłodnik raita z rzodkiewką to orzeźwiająca i lekka zupa, która idealnie sprawdzi się w ciepłe dni. Można go serwować na obiad, różnego rodzaju letnie przyjęcia lub spotkania z rodziną czy przyjaciółmi. Połączenie jogurtu, ogórka, rzodkiewki, soku ze świeżych pomarańczy, cebuli, jajek, kolendry, imbiru, kuminu i chilli z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom aromatycznych smaków i kremowych konsystencji. Gotowy chłodnik najlepiej smakuje dobrze schłodzony. Życzymy smacznego!
11
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szt. ogórek długi szklarniowy
1 pęcz. rzodkiewka
400 g jogurt grecki
200 g sok ze świeżych pomarańczy
1 szt. cebula
1 łyżecz. imbir mielony
0.50 łyżecz. kumin
4 szt. jajka kurze
1 pęcz. świeża kolendra
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szczyp. płatki chili do smaku
Przygotowanie
Ogórka umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazdo nasienne. Pokroić w drobną kostkę.
Rzodkiewki umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać w kosteczkę.
Imbir oraz kurkumę uprażyć przez minutę na suchej patelni. Dodać do jogurtu.
Jogurt wymieszać z sokiem pomarańczowym, warzywami i posiekaną kolendrą (część warzyw zostawić do dekoracji). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jajka ugotować na twardo.
Gotowy chłodnik odstawić na pół godziny do lodówki.
Chłodnik podawać z jajkiem. Dekorujemy posiekaną kolendrą i płatkami chili.