Chłodnik raita z rzodkiewką

EkspertOdKuchni
Chłodnik raita z rzodkiewką

0

0 / 0

Chłodnik raita z rzodkiewką to orzeźwiająca i lekka zupa, która idealnie sprawdzi się w ciepłe dni. Można go serwować na obiad, różnego rodzaju letnie przyjęcia lub spotkania z rodziną czy przyjaciółmi. Połączenie jogurtu, ogórka, rzodkiewki, soku ze świeżych pomarańczy, cebuli, jajek, kolendry, imbiru, kuminu i chilli z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom aromatycznych smaków i kremowych konsystencji. Gotowy chłodnik najlepiej smakuje dobrze schłodzony. Życzymy smacznego!

11

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szt. ogórek długi szklarniowy

1 pęcz. rzodkiewka

400 g jogurt grecki

200 g sok ze świeżych pomarańczy

1 szt. cebula

1 łyżecz. imbir mielony

0.50 łyżecz. kumin

4 szt. jajka kurze

1 pęcz. świeża kolendra

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szczyp. płatki chili do smaku

Przygotowanie


1

Ogórka umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazdo nasienne. Pokroić w drobną kostkę.

2

Rzodkiewki umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać w kosteczkę.

3

Imbir oraz kurkumę uprażyć przez minutę na suchej patelni. Dodać do jogurtu.

4

Jogurt wymieszać z sokiem pomarańczowym, warzywami i posiekaną kolendrą (część warzyw zostawić do dekoracji). Doprawić do smaku solą i pieprzem.

5

Jajka ugotować na twardo.

6

Gotowy chłodnik odstawić na pół godziny do lodówki.

7

Chłodnik podawać z jajkiem. Dekorujemy posiekaną kolendrą i płatkami chili.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły