Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką

EkspertOdKuchni
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką

0

0 / 0

Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką to tradycyjne letnie danie, które doskonale sprawdza się jako orzeźwiająca przystawka lub lekki obiad w upalne dni. Kremowa konsystencja śmietany i kefiru, połączona z chrupiącymi ogórkami i orzeźwiającym smakiem rzodkiewek, sprawiają, że jest to idealne danie na gorące lato. Dodatek posiekanego koperku doskonale podkreśla smak wszystkich składników. Chłodnik ogórkowy zasmakuje wszystkim miłośnikom zdrowych i lekkich potraw. Smacznego!

8

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

5 szt. ogórki długie

400 g śmietana 18%

400 g kefir

1 pęcz. rzodkiewka

1 pęcz. koperek

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

2 szt. ząbki czosnku

4 szt. jajka kurze

Przygotowanie


1

Jajka ugotuj na twardo.

2

Obierz ogórki, przekrój wzdłuż na pół — łyżką wydrąż wodnisty środek ogórka.

3

Ogórki razem z kefirem i czosnkiem zblenduj na gładko.

4

Dodaj śmietanę 18%, dopraw pieprzem i solą. Dodaj posiekany koperek i całość dokładnie wymieszaj.

5

Podawaj ze startą rzodkiewką i jajkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

382

kcal

Białka

18

gram

Węglowodany

20

gram

Tłuszcze

26

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły