Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką
EkspertOdKuchni
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką to tradycyjne letnie danie, które doskonale sprawdza się jako orzeźwiająca przystawka lub lekki obiad w upalne dni. Kremowa konsystencja śmietany i kefiru, połączona z chrupiącymi ogórkami i orzeźwiającym smakiem rzodkiewek, sprawiają, że jest to idealne danie na gorące lato. Dodatek posiekanego koperku doskonale podkreśla smak wszystkich składników. Chłodnik ogórkowy zasmakuje wszystkim miłośnikom zdrowych i lekkich potraw. Smacznego!
0
0 / 0
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką to tradycyjne letnie danie, które doskonale sprawdza się jako orzeźwiająca przystawka lub lekki obiad w upalne dni. Kremowa konsystencja śmietany i kefiru, połączona z chrupiącymi ogórkami i orzeźwiającym smakiem rzodkiewek, sprawiają, że jest to idealne danie na gorące lato. Dodatek posiekanego koperku doskonale podkreśla smak wszystkich składników. Chłodnik ogórkowy zasmakuje wszystkim miłośnikom zdrowych i lekkich potraw. Smacznego!
10
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
5 szt. ogórki długie
400 g śmietana 18%
400 g kefir
1 pęcz. rzodkiewka
1 pęcz. koperek
200 woda
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka cukier
1 szcz. pieprz
2 łyżka sok z cytryny
Przygotowanie
Botwinkę umyj, obierz i pokrój na drobne kawałki.
Umyj szczypiorek i koperek i drobno posiekaj.
Ogórki i rzodkiewkę zetrzyj na tarce.
W garnku umieść posiekaną botwinkę, sól i cukier. Zalej całość wodą i zagotuj.
Całość gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut na średniej mocny palnika.
Gdy botwinka będzie miękka, dodaj jogurt, maślankę oraz kefir, a także starte ogórki i rzodkiewkę oraz posiekany koperek i szczypiorek.
Zupę dopraw do smaku cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Chłodnik serwuj dobrze schłodzony z jajkiem na twardo.