Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką
EkspertOdKuchni
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką to tradycyjne letnie danie, które doskonale sprawdza się jako orzeźwiająca przystawka lub lekki obiad w upalne dni. Kremowa konsystencja śmietany i kefiru, połączona z chrupiącymi ogórkami i orzeźwiającym smakiem rzodkiewek, sprawiają, że jest to idealne danie na gorące lato. Dodatek posiekanego koperku doskonale podkreśla smak wszystkich składników. Chłodnik ogórkowy zasmakuje wszystkim miłośnikom zdrowych i lekkich potraw. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
382
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką to tradycyjne letnie danie, które doskonale sprawdza się jako orzeźwiająca przystawka lub lekki obiad w upalne dni. Kremowa konsystencja śmietany i kefiru, połączona z chrupiącymi ogórkami i orzeźwiającym smakiem rzodkiewek, sprawiają, że jest to idealne danie na gorące lato. Dodatek posiekanego koperku doskonale podkreśla smak wszystkich składników. Chłodnik ogórkowy zasmakuje wszystkim miłośnikom zdrowych i lekkich potraw. Smacznego!
8
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
5 szt. ogórki długie
400 g śmietana 18%
400 g kefir
1 pęcz. rzodkiewka
1 pęcz. koperek
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
2 szt. ząbki czosnku
4 szt. jajka kurze
Przygotowanie
Jajka ugotuj na twardo.
Obierz ogórki, przekrój wzdłuż na pół — łyżką wydrąż wodnisty środek ogórka.
Ogórki razem z kefirem i czosnkiem zblenduj na gładko.
Dodaj śmietanę 18%, dopraw pieprzem i solą. Dodaj posiekany koperek i całość dokładnie wymieszaj.
Podawaj ze startą rzodkiewką i jajkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
382
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.