Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką

EkspertOdKuchni
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką

0

0 / 0

Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką to tradycyjne letnie danie, które doskonale sprawdza się jako orzeźwiająca przystawka lub lekki obiad w upalne dni. Kremowa konsystencja śmietany i kefiru, połączona z chrupiącymi ogórkami i orzeźwiającym smakiem rzodkiewek, sprawiają, że jest to idealne danie na gorące lato. Dodatek posiekanego koperku doskonale podkreśla smak wszystkich składników. Chłodnik ogórkowy zasmakuje wszystkim miłośnikom zdrowych i lekkich potraw. Smacznego!

10

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

5 szt. ogórki długie

400 g śmietana 18%

400 g kefir

1 pęcz. rzodkiewka

1 pęcz. koperek

200 woda

1 łyżeczka sól

1 łyżeczka cukier

1 szcz. pieprz

2 łyżka sok z cytryny

Przygotowanie


1

Botwinkę umyj, obierz i pokrój na drobne kawałki.

2

Umyj szczypiorek i koperek i drobno posiekaj.

3

Ogórki i rzodkiewkę zetrzyj na tarce.

4

W garnku umieść posiekaną botwinkę, sól i cukier. Zalej całość wodą i zagotuj.

5

Całość gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut na średniej mocny palnika.

6

Gdy botwinka będzie miękka, dodaj jogurt, maślankę oraz kefir, a także starte ogórki i rzodkiewkę oraz posiekany koperek i szczypiorek.

7

Zupę dopraw do smaku cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

8

Chłodnik serwuj dobrze schłodzony z jajkiem na twardo.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły