Chłodnik mango z chili

EkspertOdKuchni
Chłodnik mango z chili

1

0 / 0

Chłodnik z mango z chili to idealna propozycja na lato – kremowa, chłodząca i z pikantnym akcentem. Przygotowany z połączenia pulpy mango, jogurtu greckiego i mleka kokosowego, doprawiony limonką, kardamonem oraz cynamonem, z pewnością przypadnie do gustu fanom aromatycznych i wyrazistych potraw. To doskonały wybór na lekki obiad, orzeźwiającą przystawkę lub oryginalny początek kolacji. Smacznego!

10

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g pulpa mango

700 ml jogurt grecki

200 ml mleko kokosowe gęste

1 szt. skórka z limonki

1 szt. papryczka chili

1 pęcz. świeża kolendra

0.50 łyżecz. kardamon

1 szczyp. cynamon

1 szt. mango

60 g wiórki kokosowe

Przygotowanie


1

W misce wymieszaj pulpę mango z jogurtem i mlekiem kokosowym.

2

Dopraw cynamonem, kardamonem, sokiem i skórką z limonki. Ponownie wymieszaj.

3

Wstaw do lodówki na godzinę, aby się schłodziło.

4

Mango pokrój w kostkę, a papryczkę chilli drobno posiekaj.

5

Na suchej patelni upraż wiórki kokosowe, aż się zarumienią.

6

Podawaj chłodnik posypany mango, papryczką chilli, listkami kolendry i wiórkami kokosowymi.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły