Chłodnik litewski z jajkiem

EkspertOdKuchni
Chłodnik litewski z jajkiem

0

0 / 0

Chłodnik litewski z jajkiem to idealne danie na gorące dni! To orzeźwiająca zupa, która skradnie serce wszystkim miłośnikom lekkich potraw swoim wyjątkowym smakiem i kremową teksturą. Jest idealna dla osób, które cenią niskokaloryczne i pożywne dania. Chłodnik litewski łączy świeżość warzyw z kremowym jogurtem i delikatnymi przyprawami. Można go serwować zarówno jako smaczny obiad dla całej rodziny, jak i orzeźwiającą przekąskę w ciągu dnia. Smacznego!

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 pęcz. botwinka

0.50 pęcz. koperek

1 pęcz. szczypiorek

1 pęcz. rzodkiewka

2 szt. ogórek

400 g jogurt naturalny

400 g kefir

500 g maślanka

2 łyżka sok z cytryny

200 woda

1 szcz. pieprz, sól do smaku

Przygotowanie


1

Botwinkę dokładnie umyj i poszatkuj. Ogórki i rzodkiewki zetrzyj na tarce. Posiekaj szczypiorek i koperek.

2

Do garnka wlej 200 ml wody, dodaj posiekaną botwinkę, 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę cukru. Całość zagotuj.

3

Kiedy woda się zagotuje, całość przykryj pokrywką i na małym ogniu gotuj przez około 3 minuty. Następnie przełóż botwinkę do dużej miski i zostaw do wystudzenia.

4

Do miski z botwinką dodaj jogurt, maślankę oraz kefir. Następnie dodaj resztę składników: ogórki, rzodkiewkę, koperek i szczypiorek. Całość wymieszaj i dopraw pieprzem, solą, cukrem i sokiem z cytryny.

5

Zupa dobrze smakuje z jajkiem na twardo. Podawać dobrze schłodzoną.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły