Chłodnik litewski z jajkiem
EkspertOdKuchni
Chłodnik litewski z jajkiem to idealne danie na gorące dni! To orzeźwiająca zupa, która skradnie serce wszystkim miłośnikom lekkich potraw swoim wyjątkowym smakiem i kremową teksturą. Jest idealna dla osób, które cenią niskokaloryczne i pożywne dania. Chłodnik litewski łączy świeżość warzyw z kremowym jogurtem i delikatnymi przyprawami. Można go serwować zarówno jako smaczny obiad dla całej rodziny, jak i orzeźwiającą przekąskę w ciągu dnia. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
201
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Chłodnik litewski z jajkiem to idealne danie na gorące dni! To orzeźwiająca zupa, która skradnie serce wszystkim miłośnikom lekkich potraw swoim wyjątkowym smakiem i kremową teksturą. Jest idealna dla osób, które cenią niskokaloryczne i pożywne dania. Chłodnik litewski łączy świeżość warzyw z kremowym jogurtem i delikatnymi przyprawami. Można go serwować zarówno jako smaczny obiad dla całej rodziny, jak i orzeźwiającą przekąskę w ciągu dnia. Smacznego!
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 pęcz. botwinka
0.50 pęcz. koperek
1 pęcz. szczypiorek
1 pęcz. rzodkiewka
2 szt. ogórek
400 g jogurt naturalny
400 g kefir
500 g maślanka
2 łyżka sok z cytryny
200 woda
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
Przygotowanie
Botwinkę dokładnie umyj i poszatkuj. Ogórki i rzodkiewki zetrzyj na tarce. Posiekaj szczypiorek i koperek.
Do garnka wlej 200 ml wody, dodaj posiekaną botwinkę, 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę cukru. Całość zagotuj.
Kiedy woda się zagotuje, całość przykryj pokrywką i na małym ogniu gotuj przez około 3 minuty. Następnie przełóż botwinkę do dużej miski i zostaw do wystudzenia.
Do miski z botwinką dodaj jogurt, maślankę oraz kefir. Następnie dodaj resztę składników: ogórki, rzodkiewkę, koperek i szczypiorek. Całość wymieszaj i dopraw pieprzem, solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Zupa dobrze smakuje z jajkiem na twardo. Podawać dobrze schłodzoną.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
201
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.