Chłodnik litewski
kontakt_1
W roli głównej botwina zmieszana z maślanką! Prawdopodobnie pochodząca z Wielkiego Księstwa Litewskiego. Idealna na upały, szybka i pyszna zupa. Palce lizać!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
134
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
W roli głównej botwina zmieszana z maślanką! Prawdopodobnie pochodząca z Wielkiego Księstwa Litewskiego. Idealna na upały, szybka i pyszna zupa. Palce lizać!
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 pęcz. botwinka
500 bulion warzywny
2 szt. ogórek
6 szt. rzodkiewka
450 maślanka
300 jogurt naturalny
1 pęcz. koperek
1 pęcz. szczypiorek
Przygotowanie
Oddzielamy buraczki od liści, dokładnie myjemy i osuszamy. Wszystko drobno kroimy.
Do garnka wlewamy bulion i podgrzewamy. Dodajemy buraki i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy liście buraków i kontynuujemy gotowanie przez jeszcze około 5 minut. Po tym czasie odstawiamy wywar do ostudzenia.
W tym czasie obieramy i kroimy ogórki oraz rzodkiewkę w drobną kostkę. Pokrojone warzywa solimy i po 10 minutach odsączamy.
Do ostudzonego bulionu z botwinką dodajemy pokrojone warzywa oraz posiekany koperek oraz szczypiorek.
Dodajemy maślankę i jogurt naturalny.
Chłodnik litewski podajemy udekorowane szczypiorkiem.