Chłodnik litewski

kontakt_1
Chłodnik litewski

0

0 / 0

W roli głównej botwina zmieszana z maślanką! Prawdopodobnie pochodząca z Wielkiego Księstwa Litewskiego. Idealna na upały, szybka i pyszna zupa. Palce lizać!

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 pęcz. botwinka

500 bulion warzywny

2 szt. ogórek

6 szt. rzodkiewka

450 maślanka

300 jogurt naturalny

1 pęcz. koperek

1 pęcz. szczypiorek

Przygotowanie


1

Oddzielamy buraczki od liści, dokładnie myjemy i osuszamy. Wszystko drobno kroimy.

2

Do garnka wlewamy bulion i podgrzewamy. Dodajemy buraki i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy liście buraków i kontynuujemy gotowanie przez jeszcze około 5 minut. Po tym czasie odstawiamy wywar do ostudzenia.

3

W tym czasie obieramy i kroimy ogórki oraz rzodkiewkę w drobną kostkę. Pokrojone warzywa solimy i po 10 minutach odsączamy.

4

Do ostudzonego bulionu z botwinką dodajemy pokrojone warzywa oraz posiekany koperek oraz szczypiorek.

5

Dodajemy maślankę i jogurt naturalny.

6

Chłodnik litewski podajemy udekorowane szczypiorkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

134

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

16

gram

Tłuszcze

2

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły