Chlebki pszenno - żytnie

m7
Chlebki pszenno - żytnie

0

0 / 0

Czy może być coś lepszego niż świeży, pachnący i chrupiący domowy chleb na śniadanie?

7

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

500 g mąka żytnia

500 g mąka pszenna tortowa

100 g drożdże

2.50 szkl. woda

1 łyżka sól

2 łyżka cukier

6 łyżka olej

Przygotowanie


1

Drożdże rozrobić z cukrem.

2

Dodać wodę, sól, olej, obie mąki i całość wyrobić na gładkie ciasto.

3

Ciasto umieścić w misce, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

4

Gdy ciasto podwoi swoją objętość powtórnie chwilę wyrobić.

5

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać uformowane w małe chlebki ciasto.

6

Znów odczekać, aż trochę wyrosną.

7

Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły