Chlebki pszenno - żytnie
m7
Czy może być coś lepszego niż świeży, pachnący i chrupiący domowy chleb na śniadanie?
Wartości odżywcze na porcję
Energia
559
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
100
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Czy może być coś lepszego niż świeży, pachnący i chrupiący domowy chleb na śniadanie?
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
500 g mąka żytnia
500 g mąka pszenna tortowa
100 g drożdże
2.50 szkl. woda
1 łyżka sól
2 łyżka cukier
6 łyżka olej
Przygotowanie
Drożdże rozrobić z cukrem.
Dodać wodę, sól, olej, obie mąki i całość wyrobić na gładkie ciasto.
Ciasto umieścić w misce, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość powtórnie chwilę wyrobić.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać uformowane w małe chlebki ciasto.
Znów odczekać, aż trochę wyrosną.
Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
559
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
100
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.