0

Składniki

500 Gramów
Mąka żytnia
500 Gramów
mąka pszenna tortowa
100 Gramów
drożdże
2.5 Szklanki
woda
1 Łyżka
sól
2 Łyżki
cukier
6 Łyżek
olej
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Drożdże rozrobić z cukrem.
  2. Dodać wodę, sól, olej, obie mąki i całość wyrobić na gładkie ciasto.
  3. Ciasto umieścić w misce, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość powtórnie chwilę wyrobić.
  5. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać uformowane w małe chlebki ciasto.
  6. Znów odczekać, aż trochę wyrosną.
  7. Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Opis

domowe chlebki

Podobne przepisy

Makowiec zawijany

Przepis
Trudny Do 40 min
Makowiec zawijany

Pączki z konfiturą wiśniową

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Pączki z konfiturą wiśniową

Pączki z marmoladą

Przepis
Trudny Do 3 godz
Pączki z marmoladą

Smażone poduszki drożdżowe z czekoladą

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Smażone poduszki drożdżowe z czekoladą

Pączki

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Podwójnie kakaowe rogaliki

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Podwójnie kakaowe rogaliki

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!