Chlebki pszenno - żytnie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Chlebki pszenno - żytnie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974512357.jpeg&w=3840&q=75)
Czy może być coś lepszego niż świeży, pachnący i chrupiący domowy chleb na śniadanie?
0
0 / 0
Czy może być coś lepszego niż świeży, pachnący i chrupiący domowy chleb na śniadanie?
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
8 porcji
Składniki
500 g mąka żytnia
500 g mąka pszenna tortowa
100 g drożdże
2.50 szkl. woda
1 łyżka sól
2 łyżka cukier
6 łyżka olej
Przygotowanie
1
Drożdże rozrobić z cukrem.
2
Dodać wodę, sól, olej, obie mąki i całość wyrobić na gładkie ciasto.
3
Ciasto umieścić w misce, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
4
Gdy ciasto podwoi swoją objętość powtórnie chwilę wyrobić.
5
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać uformowane w małe chlebki ciasto.
6
Znów odczekać, aż trochę wyrosną.
7
Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.