0

Składniki

500 Gramów
Mąka żytnia
500 Gramów
mąka pszenna tortowa
100 Gramów
drożdże
2.5 Szklanki
woda
1 Łyżka
sól
2 Łyżki
cukier
6 Łyżek
olej
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Drożdże rozrobić z cukrem.
  2. Dodać wodę, sól, olej, obie mąki i całość wyrobić na gładkie ciasto.
  3. Ciasto umieścić w misce, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość powtórnie chwilę wyrobić.
  5. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać uformowane w małe chlebki ciasto.
  6. Znów odczekać, aż trochę wyrosną.
  7. Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Opis

domowe chlebki

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Łatwy Do 3 godz
Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Podwójnie kakaowe rogaliki

Łatwy Do 3 godz
Podwójnie kakaowe rogaliki

Bułeczki maślane

Średni Do 1 godz
Bułeczki maślane

Chleb kakaowy

Łatwy Do 3 godz
Chleb kakaowy

Cynamonowe zawijańce

Średni Do 40 min
Cynamonowe zawijańce

Eklerki z kremem czekoladowym

Średni Do 1 godz
Eklerki z kremem czekoladowym

Kakaowe jajka niespodzianka

Łatwy Do 1 godz
Kakaowe jajka niespodzianka

Kakaowe profiterole

Łatwy Do 1 godz
Kakaowe profiterole

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!