Chlebki pita z pasta jajeczną

pati.laszczak
Chlebki pita z pasta jajeczną

1

0 / 0

Pyszne chlebki pita z pasta jajeczną i ulubionymi warzywami.

10

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1.25 szkl. ciepła woda

3 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka cukier drobny

1 łyżecz. sól

3 szkl. mąka lubella

14 g świeże drożdże

5 szt. jaja kurze całe

1 łyżka margaryna

1 łyżka majonez

1 pęcz. szczypiorek

Przygotowanie


1

Drożdże rozpuść w wodzie z cukrem i odstaw do lekkiego wyrośnięcia.

2

Mąkę połącz z pozostałymi składnikami - można też dodać zioła do smaku - bazylię, oregano.

3

Wlej do mąki drożdże i wyrób ciasto (można to zrobić mikserem). Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia.

4

Po tym czasie podziel je na 8 części, z każdej uformuj kulę i odstaw na około 20 minut.

5

Rozwałkuj kule (jeśli rozwałkujesz je na placki podobne do pizzy powstaną przy pieczeniu pity z dużą kieszonką, do której zmieści się pasta, jeśli rozwałkujesz słabiej powstaną fajne, pulchne bułeczki). Rozwałkowane pity odstawiamy ponownie na około 20-30 minut.

6

Pity pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku (ok 260 stopni) przez około 8-10 minut - do momentu aż się zrumienią.

7

Jajka gotujemy na twardo. Obrane jajka zetrzeć na tarce. Przesypujemy do miski.

8

Dodać margarynę i majonez. Wymieszać do uzyskania masy.

9

Do pasty można dodać sól i pieprz oraz świeży szczypiorek.

10

Bułeczki podajemy razem z porcją pasty jajecznej i ulubionego warzywa np. pomidor. Dekorujemy według uznania.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

339

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

46

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły