1

Składniki

1 Kilogram
mąka pszenna
1 Litr
ciepła woda
10 Łyżek
Płatki owsiane
4 Łyżki
pestki dyni
4 Łyżki
nasiona słonecznika
3 Łyżki
Siemie lniane
1 Łyżka
cukier
1 Łyżka
sól
5 Dekagramów
drożdże
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Płatki owsiane, pestki dyni, słonecznik oraz siemię wsypać do dużej miski. Dodać po łyżce cukru i soli oraz wkruszyć drożdże.
  2. całość zalać letnią wodą i odczekać kilka minut, aż płatki owsiane "wyjdą" na powierzchnie.
  3. wsypać mąkę. Wyrobić.
  4. rozdzielić do dwóch foremek wysmarowanych tłuszczem o wymiarach 12x30cm.
  5. poczekać kilka minutek aż ciasto podrośnie.
  6. wsadzić do zimnego piekarnika i piec przez 60-70minut w 200st-tradycyjnie, lub w 180st-używając termoobiegu

Opis

Pyszny domowy i zdrowy chlebek. Przepis nie jest skomplikowany

Podobne przepisy

Chleb

Przepis
Średni Do 3 godz
Chleb

Pełnoziarnisty chleb z miodem

Przepis
Średni Do 40 min
Pełnoziarnisty chleb z miodem

Chlebek wieloziarnisty

Przepis
Średni Do 2 godz
Chlebek wieloziarnisty

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Bułeczki

Przepis
Średni Do 3 godz
Bułeczki

Domowe bułki

Przepis
Średni Do 3 godz
Domowe bułki

Bułeczki maślane

Przepis
Średni Do 1 godz
Bułeczki maślane

Chlebek dyniowy

Przepis
Średni Do 1 godz
Chlebek dyniowy

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!