Chlebek z sera feta

Lubella
Chlebek z sera feta

Średnia 0 / 0

Oceń!

Jeśli lubisz niesztampowe wypieki, ten chlebek z sera feta na pewno Cię zachwyci! Delikatnie wilgotny w środku, z wyrazistym, lekko słonym smakiem fety i chrupiącą skórką – świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do sałatek, zup, jak i samodzielna przekąska. Idealny na szybkie śniadanie, lunch, kolację lub imprezowy stół. Przygotujesz go bez trudu i bez drożdży – wystarczy kilka składników i kilkanaście minut w piekarniku. Idealny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Życzymy smacznego!

7

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g ser feta

60 g mąka pszenna lubella

1 szt. jajko

2 łyżka woda

1 szt. sezam do posypania

1 łyżka miód

1 łyżka posiekana natka pietruszki

Przygotowanie


W misce umieścić fetę, mąkę, wodę oraz jajko.

Zagnieść ciasto do połączenia składników.

Wyciąć prostokąt z papieru do pieczenia i posmarować go oliwą.

Przełożyć masę na papier, złożyć tworząc prostokątną kopertę i rozprowadzić ciasto palcami tworząc równą warstwę.

Dużą patelnię ustawić na połowę mocy i położyć ciasto owinięte papierem. Smażyć z obu stron po 5 minut.

Ściągnąć kopertę z ciastem z patelni, na patelnię dodać oliwę i obsmażyć chlebek z obu stron, aż ładnie się zarumieni.

Chlebek feta podawać polany miodem, obsypać sezamem i posiekaną natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły