Chlebek z sera feta

Lubella

Jeśli lubisz niesztampowe wypieki, ten chlebek z sera feta na pewno Cię zachwyci! Delikatnie wilgotny w środku, z wyrazistym, lekko słonym smakiem fety i chrupiącą skórką – świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do sałatek, zup, jak i samodzielna przekąska. Idealny na szybkie śniadanie, lunch, kolację lub imprezowy stół. Przygotujesz go bez trudu i bez drożdży – wystarczy kilka składników i kilkanaście minut w piekarniku. Idealny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jeśli lubisz niesztampowe wypieki, ten chlebek z sera feta na pewno Cię zachwyci! Delikatnie wilgotny w środku, z wyrazistym, lekko słonym smakiem fety i chrupiącą skórką – świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do sałatek, zup, jak i samodzielna przekąska. Idealny na szybkie śniadanie, lunch, kolację lub imprezowy stół. Przygotujesz go bez trudu i bez drożdży – wystarczy kilka składników i kilkanaście minut w piekarniku. Idealny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Życzymy smacznego!
7
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g ser feta
60 g mąka pszenna lubella
1 szt. jajko
2 łyżka woda
1 szt. sezam do posypania
1 łyżka miód
1 łyżka posiekana natka pietruszki
Przygotowanie
W misce umieścić fetę, mąkę, wodę oraz jajko.
Zagnieść ciasto do połączenia składników.
Wyciąć prostokąt z papieru do pieczenia i posmarować go oliwą.
Przełożyć masę na papier, złożyć tworząc prostokątną kopertę i rozprowadzić ciasto palcami tworząc równą warstwę.
Dużą patelnię ustawić na połowę mocy i położyć ciasto owinięte papierem. Smażyć z obu stron po 5 minut.
Ściągnąć kopertę z ciastem z patelni, na patelnię dodać oliwę i obsmażyć chlebek z obu stron, aż ładnie się zarumieni.
Chlebek feta podawać polany miodem, obsypać sezamem i posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.