Chlebek wieloziarnisty
kontakt_3
Pyszny domowy chlebek wieloziarnisty idealny do przygotowanie kanapek dla dziecka i całej rodziny.
2
0 / 0
Pyszny domowy chlebek wieloziarnisty idealny do przygotowanie kanapek dla dziecka i całej rodziny.
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
0.50 kg mąka krupczatka lubella
3 łyżeczka siemie lniane
3 łyżka ziarna słonecznika
0.50 szkl. płatki owsiane
2 łyżka sezam nasiona
1 łyżeczka czarnuszka
1 łyżka sól
1 łyżka cukier brązowy
25 g świeże drożdże
0.50 l ciepła woda
1 łyżeczka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Dodajemy pokruszone drożdże i zalewamy ciepłą wodą. Wyrabiamy ciasto.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto i przekładamy do natłuszczonej podłużnej blachy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min (nie dłużej).
Po tym czasie blachę umieszczamy w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku i pieczemy godzinę na środkowym poziomie. Po upieczeniu gorący chleb studzimy na kratce. SMACZNEGO!!!