Chlebek wieloziarnisty

kontakt_3
Chlebek wieloziarnisty

2

0 / 0

Pyszny domowy chlebek wieloziarnisty idealny do przygotowanie kanapek dla dziecka i całej rodziny.

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

0.50 kg mąka krupczatka lubella

3 łyżeczka siemie lniane

3 łyżka ziarna słonecznika

0.50 szkl. płatki owsiane

2 łyżka sezam nasiona

1 łyżeczka czarnuszka

1 łyżka sól

1 łyżka cukier brązowy

25 g świeże drożdże

0.50 l ciepła woda

1 łyżeczka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Dodajemy pokruszone drożdże i zalewamy ciepłą wodą. Wyrabiamy ciasto.

2

Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto i przekładamy do natłuszczonej podłużnej blachy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min (nie dłużej).

3

Po tym czasie blachę umieszczamy w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku i pieczemy godzinę na środkowym poziomie. Po upieczeniu gorący chleb studzimy na kratce. SMACZNEGO!!!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły