Chlebek wieloziarnisty
kontakt_3
Pyszny domowy chlebek wieloziarnisty idealny do przygotowanie kanapek dla dziecka i całej rodziny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2490
kcal
Białka
77
gram
Węglowodany
434
gram
Tłuszcze
48
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
3
0 / 0
Pyszny domowy chlebek wieloziarnisty idealny do przygotowanie kanapek dla dziecka i całej rodziny.
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
0.50 kg mąka krupczatka lubella
3 łyżecz. siemie lniane
3 łyżka ziarna słonecznika
0.50 szkl. płatki owsiane
2 łyżka sezam nasiona
1 łyżecz. czarnuszka
1 łyżka sól
1 łyżka cukier brązowy
25 g świeże drożdże
0.50 l ciepła woda
1 łyżecz. oliwa z oliwek
Przygotowanie
Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Dodajemy pokruszone drożdże i zalewamy ciepłą wodą. Wyrabiamy ciasto.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto i przekładamy do natłuszczonej podłużnej blachy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min (nie dłużej).
Po tym czasie blachę umieszczamy w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku i pieczemy godzinę na środkowym poziomie. Po upieczeniu gorący chleb studzimy na kratce. SMACZNEGO!!!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2490
kcal
Białka
77
gram
Węglowodany
434
gram
Tłuszcze
48
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.