Chlebek wieloziarnisty
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
kontakt_3
![Chlebek wieloziarnisty](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976905336.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszny domowy chlebek wieloziarnisty idealny do przygotowanie kanapek dla dziecka i całej rodziny.
3
0 / 0
Pyszny domowy chlebek wieloziarnisty idealny do przygotowanie kanapek dla dziecka i całej rodziny.
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
0.50 kg mąka krupczatka lubella
3 łyżecz. siemie lniane
3 łyżka ziarna słonecznika
0.50 szkl. płatki owsiane
2 łyżka sezam nasiona
1 łyżecz. czarnuszka
1 łyżka sól
1 łyżka cukier brązowy
25 g świeże drożdże
0.50 l ciepła woda
1 łyżecz. oliwa z oliwek
Przygotowanie
Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Dodajemy pokruszone drożdże i zalewamy ciepłą wodą. Wyrabiamy ciasto.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto i przekładamy do natłuszczonej podłużnej blachy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min (nie dłużej).
Po tym czasie blachę umieszczamy w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku i pieczemy godzinę na środkowym poziomie. Po upieczeniu gorący chleb studzimy na kratce. SMACZNEGO!!!