Chlebek wieloziarnisty

kontakt_3
Chlebek wieloziarnisty

3

0 / 0

Pyszny domowy chlebek wieloziarnisty idealny do przygotowanie kanapek dla dziecka i całej rodziny.

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

0.50 kg mąka krupczatka lubella

3 łyżecz. siemie lniane

3 łyżka ziarna słonecznika

0.50 szkl. płatki owsiane

2 łyżka sezam nasiona

1 łyżecz. czarnuszka

1 łyżka sól

1 łyżka cukier brązowy

25 g świeże drożdże

0.50 l ciepła woda

1 łyżecz. oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Dodajemy pokruszone drożdże i zalewamy ciepłą wodą. Wyrabiamy ciasto.

2

Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto i przekładamy do natłuszczonej podłużnej blachy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min (nie dłużej).

3

Po tym czasie blachę umieszczamy w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku i pieczemy godzinę na środkowym poziomie. Po upieczeniu gorący chleb studzimy na kratce. SMACZNEGO!!!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2490

kcal

Białka

77

gram

Węglowodany

434

gram

Tłuszcze

48

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły