Chlebek warstwowy z serem i ziołami

Lubella

Chlebek warstwowy z serem i ziołami to świetna propozycja, jeśli szukasz przekąski, którą łatwo się dzielić – dzięki warstwowej strukturze można go bez problemu odrywać kawałek po kawałku. Jest miękki w środku, chrupiący na zewnątrz i wypełniony ciągnącym się serem mozzarella, który idealnie łączy się z aromatycznymi ziołami i czosnkiem. Doskonale sprawdzi się jako przekąska na imprezę, dodatek do zupy lub sałatki, a nawet jako pyszne śniadanie. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Chlebek warstwowy z serem i ziołami to świetna propozycja, jeśli szukasz przekąski, którą łatwo się dzielić – dzięki warstwowej strukturze można go bez problemu odrywać kawałek po kawałku. Jest miękki w środku, chrupiący na zewnątrz i wypełniony ciągnącym się serem mozzarella, który idealnie łączy się z aromatycznymi ziołami i czosnkiem. Doskonale sprawdzi się jako przekąska na imprezę, dodatek do zupy lub sałatki, a nawet jako pyszne śniadanie. Życzymy smacznego!
13
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
480 g mąka pszenna lubella
220 ml mleko
14 g drożdże suszone
8 g sól
20 g cukier
110 g masło
1 szt. jajko
200 g tarta mozarella
3 szt. ząbki czosnku
0.50 pęcz. natka pietruszki
0.50 łyżecz. czosnek granulowany
0.50 łyżecz. bazylia suszona
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Rozpuścić 40 g masła, a drożdże wymieszać w mleku z cukrem do momentu, aż się rozpuszczą.
Wymieszać w robocie suche składniki. Wlać mleko, dwa jaja i rozpuszczone masło. Całość wstępnie zamieszać.
Zmienić mieszadło na hak i wyrabiać ciasto przez około 4-5 minut.
Ciasto przełożyć do misy wysmarowanej olejem, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut.
Do małego malaksera dodać 60 g masła, pół pęczka posiekanej natki pietruszki, posiekane 3 ząbki czosnku, szczyptę soli, bazylię, czosnek granulowany oraz pieprz. Zmiksować do połączenia składników.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 cm x 40 cm. Posmarować równomiernie masełkiem czosnkowo-ziołowym, a następnie posypać całą powierzchnię startym serem.
Pokroić ciasto na 12 jednakowych kwadratów. Ułożyć kwadraty z ciasta jeden na drugim, tworząc wieżę. Przełożyć wieżę z ciasta długim bokiem do formy keksowej wyłożonej papierem. Ugnieść delikatnie palcami, aby ciasto wypełniło całą powierzchnię blachy.
Przykryć foremkę folią stretch i odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie nastawić piekarnik na 180°C z termoobiegiem.
Wstawić chlebek do piekarnika i piec przez 35-40 minut. Gdyby się zbyt mocno spiekał z wierzchu, przykryć folią aluminiową.
Wyjąć chlebek z pieca i odstawić do ostygnięcia. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.