Chlebek warstwowy z serem i ziołami

Lubella
Chlebek warstwowy z serem i ziołami

0

0 / 0

Chlebek warstwowy z serem i ziołami to świetna propozycja, jeśli szukasz przekąski, którą łatwo się dzielić – dzięki warstwowej strukturze można go bez problemu odrywać kawałek po kawałku. Jest miękki w środku, chrupiący na zewnątrz i wypełniony ciągnącym się serem mozzarella, który idealnie łączy się z aromatycznymi ziołami i czosnkiem. Doskonale sprawdzi się jako przekąska na imprezę, dodatek do zupy lub sałatki, a nawet jako pyszne śniadanie. Życzymy smacznego!

13

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

480 g mąka pszenna lubella

220 ml mleko

14 g drożdże suszone

8 g sól

20 g cukier

110 g masło

1 szt. jajko

200 g tarta mozarella

3 szt. ząbki czosnku

0.50 pęcz. natka pietruszki

0.50 łyżecz. czosnek granulowany

0.50 łyżecz. bazylia suszona

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Rozpuścić 40 g masła, a drożdże wymieszać w mleku z cukrem do momentu, aż się rozpuszczą.

2

Wymieszać w robocie suche składniki. Wlać mleko, dwa jaja i rozpuszczone masło. Całość wstępnie zamieszać.

3

Zmienić mieszadło na hak i wyrabiać ciasto przez około 4-5 minut.

4

Ciasto przełożyć do misy wysmarowanej olejem, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut.

5

Do małego malaksera dodać 60 g masła, pół pęczka posiekanej natki pietruszki, posiekane 3 ząbki czosnku, szczyptę soli, bazylię, czosnek granulowany oraz pieprz. Zmiksować do połączenia składników.

6

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 cm x 40 cm. Posmarować równomiernie masełkiem czosnkowo-ziołowym, a następnie posypać całą powierzchnię startym serem.

7

Pokroić ciasto na 12 jednakowych kwadratów. Ułożyć kwadraty z ciasta jeden na drugim, tworząc wieżę. Przełożyć wieżę z ciasta długim bokiem do formy keksowej wyłożonej papierem. Ugnieść delikatnie palcami, aby ciasto wypełniło całą powierzchnię blachy.

8

Przykryć foremkę folią stretch i odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie nastawić piekarnik na 180°C z termoobiegiem.

9

Wstawić chlebek do piekarnika i piec przez 35-40 minut. Gdyby się zbyt mocno spiekał z wierzchu, przykryć folią aluminiową.

10

Wyjąć chlebek z pieca i odstawić do ostygnięcia. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły