Chlebek odrywany w kształcie choinki
Lubella
Chlebek odrywany w kształcie choinki to prosty i efektowny sposób na wprowadzenie świątecznego klimatu na stół. Idealnie sprawdzi się jako przekąska na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Drożdżowe kulki z dodatkiem mozzarelli i masła czosnkowego można łatwo oderwać i zajadać bez użycia noża Chlebek doskonale smakuje samodzielnie, ale można go serwować również z ulubionym dipem lub jako dodatek do zupy. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Chlebek odrywany w kształcie choinki to prosty i efektowny sposób na wprowadzenie świątecznego klimatu na stół. Idealnie sprawdzi się jako przekąska na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Drożdżowe kulki z dodatkiem mozzarelli i masła czosnkowego można łatwo oderwać i zajadać bez użycia noża Chlebek doskonale smakuje samodzielnie, ale można go serwować również z ulubionym dipem lub jako dodatek do zupy. Smacznego!
12
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
500 g mąka tortowa
25 g drożdże świeże
250 ml mleko
50 g masło
1 szt. jajko
1 łyżecz. cukier
1 łyżecz. sól
2 szt. mozzarella
Masło czosnkowe
100 g masło
3 szt. ząbki czosnku
1 pęcz. natka pietruszki
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, cukrem, łyżką mąki i odstawiamy na 10 minut.
W dużej misce przesiewamy mąkę tortową, sól, jajko, rozpuszczone masło i zaczyn drożdżowy.
Ciasto wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej, elastycznej kulki ciasta.
Po wyrobieniu ciasta odstawiamy na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasta dzielimy na 20-25 małych kulek. Kulki ciasta nadziewamy mozzarellą.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kulki w kształcie choinki. Odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Choinkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180°C i pieczemy przez 20 minut na złocisty kolor.
W międzyczasie przygotuj masełko czosnkowe. Miękkie masło ubij z posiekaną natką pietruszką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku.
Po wypieczeniu smarujemy chlebek masłem czosnkowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.