Chlebek odrywany w kształcie choinki

Lubella
Chlebek odrywany w kształcie choinki

0

0 / 0

Chlebek odrywany w kształcie choinki to prosty i efektowny sposób na wprowadzenie świątecznego klimatu na stół. Idealnie sprawdzi się jako przekąska na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Drożdżowe kulki z dodatkiem mozzarelli i masła czosnkowego można łatwo oderwać i zajadać bez użycia noża Chlebek doskonale smakuje samodzielnie, ale można go serwować również z ulubionym dipem lub jako dodatek do zupy. Smacznego!

12

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

500 g mąka tortowa

25 g drożdże świeże

250 ml mleko

50 g masło

1 szt. jajko

1 łyżecz. cukier

1 łyżecz. sól

2 szt. mozzarella

Masło czosnkowe

100 g masło

3 szt. ząbki czosnku

1 pęcz. natka pietruszki

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, cukrem, łyżką mąki i odstawiamy na 10 minut.

2

W dużej misce przesiewamy mąkę tortową, sól, jajko, rozpuszczone masło i zaczyn drożdżowy.

3

Ciasto wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej, elastycznej kulki ciasta.

4

Po wyrobieniu ciasta odstawiamy na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia.

5

Po wyrośnięciu ciasta dzielimy na 20-25 małych kulek. Kulki ciasta nadziewamy mozzarellą.

6

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kulki w kształcie choinki. Odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

7

Choinkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180°C i pieczemy przez 20 minut na złocisty kolor.

8

W międzyczasie przygotuj masełko czosnkowe. Miękkie masło ubij z posiekaną natką pietruszką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku.

9

Po wypieczeniu smarujemy chlebek masłem czosnkowym.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły