Chlebek jabłkowy z migdałami
Lubella
Chlebek jabłkowy z orzechami jest wilgotny, pełen aromatu i bogaty w smaku – idealnie sprawdzi się na jesienne popołudnie przy filiżance herbaty. To również doskonały wybór na śniadanie. Chlebek doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można go serwować samodzielnie, jak i masłem lub ulubionym dżemem. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2782
kcal
Białka
77
gram
Węglowodany
268
gram
Tłuszcze
166
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Chlebek jabłkowy z orzechami jest wilgotny, pełen aromatu i bogaty w smaku – idealnie sprawdzi się na jesienne popołudnie przy filiżance herbaty. To również doskonały wybór na śniadanie. Chlebek doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można go serwować samodzielnie, jak i masłem lub ulubionym dżemem. Smacznego!
11
Składniki
70 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
2 szt. jabłka
250 g mąka pszenna lubella
2 szt. jajka kurze
100 ml olej roślinny
100 ml jogurt naturalny
100 g migdały obrane
1 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
1 łyżecz. cynamon
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Migdały posiekaj na mniejsze kawałki.
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz szczyptę soli.
W innej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej, jogurt oraz ekstrakt z wanilii, jeśli używasz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Do mokrych składników dodaj starte jabłka i orzechy, delikatnie mieszając.
Następnie dodaj suche składniki do mokrych, mieszając do połączenia. Uważaj, aby nie mieszać zbyt długo, aby ciasto nie było twarde.
Przelej ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i obsypanej mąką.
Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 45-50 minut, aż chlebek będzie złocisty, a wbity w niego patyczek wyjdzie suchy.
Po upieczeniu wyjmij chlebek z piekarnika i pozostaw go w formie na około 10 minut. Następnie wyjmij go z formy i wystudź całkowicie na kratce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2782
kcal
Białka
77
gram
Węglowodany
268
gram
Tłuszcze
166
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.