Chlebek jabłkowy z migdałami

Lubella
Chlebek jabłkowy z migdałami

0

0 / 0

Chlebek jabłkowy z orzechami jest wilgotny, pełen aromatu i bogaty w smaku – idealnie sprawdzi się na jesienne popołudnie przy filiżance herbaty. To również doskonały wybór na śniadanie. Chlebek doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można go serwować samodzielnie, jak i masłem lub ulubionym dżemem. Smacznego!

11

Składniki

70 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

2 szt. jabłka

250 g mąka pszenna lubella

2 szt. jajka kurze

100 ml olej roślinny

100 ml jogurt naturalny

100 g migdały obrane

1 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 łyżecz. soda oczyszczona

1 łyżecz. cynamon

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Migdały posiekaj na mniejsze kawałki.

2

W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz szczyptę soli.

3

W innej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej, jogurt oraz ekstrakt z wanilii, jeśli używasz. Wszystko dokładnie wymieszaj.

4

Do mokrych składników dodaj starte jabłka i orzechy, delikatnie mieszając.

5

Następnie dodaj suche składniki do mokrych, mieszając do połączenia. Uważaj, aby nie mieszać zbyt długo, aby ciasto nie było twarde.

6

Przelej ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i obsypanej mąką.

7

Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 45-50 minut, aż chlebek będzie złocisty, a wbity w niego patyczek wyjdzie suchy.

8

Po upieczeniu wyjmij chlebek z piekarnika i pozostaw go w formie na około 10 minut. Następnie wyjmij go z formy i wystudź całkowicie na kratce.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły