Chlebek fougasse z oliwkami i sosem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
maspexdigital
![Chlebek fougasse z oliwkami i sosem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699986855036.jpeg&w=3840&q=75)
Francuski chlebek z oliwkami i sosem warzywnym to świetne i pożywne danie, które sprawdzi się na kolację, ale również jako przystawka. Chrupiące pieczywo z aromatycznym sosem to strzał w dziesiątkę!
0
0 / 0
Francuski chlebek z oliwkami i sosem warzywnym to świetne i pożywne danie, które sprawdzi się na kolację, ale również jako przystawka. Chrupiące pieczywo z aromatycznym sosem to strzał w dziesiątkę!
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
350 g mąka pszenna tortowa lubella
180 ciepła woda
30 g oliwa
6 g drożdże suszone
0.50 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. cukier
20 oliwa
10 szt. oliwki czarne
3 szt. ząbek czosnku
0.50 łyżecz. suszony rozmaryn
Przygotowanie
Z podanych składników wyrobić ciasto, najlepiej hakiem, aż będzie ładnie odchodziło od ścianek miski. Zakryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Blaszkę wysmarować oliwą, obsypać mąką i na spód wyłożyć ciasto.
Oliwki pokroić w krążki i lekko powciskać w ciasto. Wierzch polać oliwą wymieszaną z rozmarynem i sprasowanym czosnkiem. Odstawić na 30 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez 20 minut.
Podać na ciepło z sosem 8 warzyw Po Prowansalsku.