Chlebek fougasse z oliwkami i sosem

maspexdigital
Chlebek fougasse z oliwkami i sosem

0

0 / 0

Francuski chlebek z oliwkami i sosem warzywnym to świetne i pożywne danie, które sprawdzi się na kolację, ale również jako przystawka. Chrupiące pieczywo z aromatycznym sosem to strzał w dziesiątkę!

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

350 g mąka pszenna tortowa lubella

180 ciepła woda

30 g oliwa

6 g drożdże suszone

0.50 łyżecz. sól

0.50 łyżecz. cukier

20 oliwa

10 szt. oliwki czarne

3 szt. ząbek czosnku

0.50 łyżecz. suszony rozmaryn

Przygotowanie


1

Z podanych składników wyrobić ciasto, najlepiej hakiem, aż będzie ładnie odchodziło od ścianek miski. Zakryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

2

Blaszkę wysmarować oliwą, obsypać mąką i na spód wyłożyć ciasto.

3

Oliwki pokroić w krążki i lekko powciskać w ciasto. Wierzch polać oliwą wymieszaną z rozmarynem i sprasowanym czosnkiem. Odstawić na 30 minut.

4

Piec w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez 20 minut.

5

Podać na ciepło z sosem 8 warzyw Po Prowansalsku.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

436

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

67

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły