Chlebek fougasse z oliwkami i sosem
maspexdigital
Francuski chlebek z oliwkami i sosem warzywnym to świetne i pożywne danie, które sprawdzi się na kolację, ale również jako przystawka. Chrupiące pieczywo z aromatycznym sosem to strzał w dziesiątkę!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
436
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
67
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Francuski chlebek z oliwkami i sosem warzywnym to świetne i pożywne danie, które sprawdzi się na kolację, ale również jako przystawka. Chrupiące pieczywo z aromatycznym sosem to strzał w dziesiątkę!
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
350 g mąka pszenna tortowa lubella
180 ciepła woda
30 g oliwa
6 g drożdże suszone
0.50 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. cukier
20 oliwa
10 szt. oliwki czarne
3 szt. ząbek czosnku
0.50 łyżecz. suszony rozmaryn
Przygotowanie
Z podanych składników wyrobić ciasto, najlepiej hakiem, aż będzie ładnie odchodziło od ścianek miski. Zakryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Blaszkę wysmarować oliwą, obsypać mąką i na spód wyłożyć ciasto.
Oliwki pokroić w krążki i lekko powciskać w ciasto. Wierzch polać oliwą wymieszaną z rozmarynem i sprasowanym czosnkiem. Odstawić na 30 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez 20 minut.
Podać na ciepło z sosem 8 warzyw Po Prowansalsku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
436
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
67
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.