Chlebek dyniowy z oliwkami

EkspertOdKuchni
Chlebek dyniowy z oliwkami

1

0 / 0

Chlebek dyniowy z oliwkami to pyszny i aromatyczny wypiek, który świetnie sprawdzi się na śniadanie, lunch, przekąskę na przyjęcia lub dodatek do obiadu. Chlebek jest miękki w środku i ma chrupiącą skórkę na zewnątrz, przez co smakuje doskonale nawet z samym masłem lub dżemem. Dzięki wyważonemu połączeniu smaków jest odpowiedni zarówno na słono, jak i na słodko. To idealny wybór na jesienne dni, szczególnie gdy dynia jest w sezonie. Życzymy smacznego!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 szkl. puree z dyni

2 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka miód

0.50 łyżecz. pieprz

1 łyżecz. sól

2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

1 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 szkl. posiekane oliwki

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż foremkę do pieczenia chleba papierem do pieczenia lub natłuść ją delikatnie.

2

W dużej misce połącz purée z dyni, oliwę z oliwek, jajka, miód, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

3

W osobnej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodaj te suche składniki do mokrych i mieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.

4

Dodaj posiekane oliwki i zioła do ciasta. Delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić składniki.

5

Wlej przygotowane ciasto do przygotowanej foremki do pieczenia.

6

Piecz chlebek w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w środek wyjdzie sucha.

7

Po upieczeniu wyjmij chlebek z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut. Następnie wyjmij chlebek z foremki i przekrój na kromki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

151

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

26

gram

Tłuszcze

3

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły