Chlebek dyniowy z białą czekoladą

Lubella
Chlebek dyniowy z białą czekoladą

0

0 / 0

Chlebek dyniowy to idealny wybór na jesienne dni. Jest wilgotny, aromatyczny i pełen korzennych przypraw. Sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i jako przekąska do kawy lub herbaty. W połączeniu z białą czekoladą z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom słodkich wypieków. Smacznego!

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 szkl. puree dyniowe

2 szkl. mąka pszenna lubella

0.75 szkl. cukier

0.50 szkl. olej

2 szt. jajka kurze

1 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 łyżecz. soda oczyszczona

1 łyżecz. cynamon

0.50 łyżecz. gałka muszkatołowa

1 szczyp. sól

3 łyżka mleko

100 g biała czekolada

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do 180°C i nasmaruj keksówkę.

2

W dużej misce wymieszaj mokre składniki: purée z dyni, olej, jajka i wanilię.

3

W oddzielnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.

4

Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj mleko.

5

Przełóż ciasto do przygotowanej formy i piecz przez około 50-60 minut, aż do uzyskania złotego koloru i suchego patyczka.

6

Odłam kawałek czekolady i zetrzyj na tarce na grubych oczkach, resztę rozpuść w kąpieli wodnej.

7

Polej chlebek rozpuszczoną czekoladą i posyp wiórkami czekoladowymi.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

3757

kcal

Białka

60

gram

Węglowodany

489

gram

Tłuszcze

174

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły