Chlebek dyniowy

Lubella
Chlebek dyniowy

2

5 / 1

Chlebek dyniowy to nie do końca chleb i nie do końca ciasto – coś pomiędzy wilgotnym keksem a słodkim pieczywem śniadaniowym. W tej wersji łączy w sobie aromat pieczonej dyni, naturalną słodycz banana i miodu oraz lekko orzechową strukturę płatków owsianych. Delikatnie pachnie cynamonem i jesienią, ale nie jest przesadnie słodki – można go zjeść zarówno na śniadanie, jak i do popołudniowej herbaty.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

1.50 szkl. płatki owsiane

0.50 szkl. cukier brązowy

150 g dynia

50 g masło

0.50 łyżecz. cynamon

2 łyżecz. soda oczyszczona

0.25 szkl. oliwa z oliwek

0.30 szkl. miód płynny

2 łyżka niskosłodzony dżem ananasowy łowicz

2 szt. jaja l

3 łyżka pestki dyni

1 szt. banan

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Obierz dynię, usuń pestki i pokrój na kawałki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 190°C przez 25–35 minut, aż będzie miękka i lekko rumiana.

2

W dużej misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, cukier, cynamon, sól i sodę. Dodaj roztopione masło, oliwę, miód, jajka i dżem.

3

Banana i dynię rozgnieć widelcem i dodaj do masy. Całość dobrze wymieszaj. Masa powinna być gęsta, jak na ciasto marchewkowe. Jeśli jest zbyt sucha – dodaj 1–2 łyżki mleka lub jogurtu.

4

Przełóż masę do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp wierzch pestkami dyni.

5

Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C (góra–dół) przez 45–50 minut, aż patyczek wbity w środek będzie suchy.

6

Ostudź w formie 10 minut, następnie wyjmij na kratkę.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1007

kcal

Białka

19

gram

Węglowodany

157

gram

Tłuszcze

34

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły