Chlebek czosnkowo-ziołowy

m7
Chlebek czosnkowo-ziołowy

1

4 / 1

Idealnie taki chlebek smakuje do kiełbasek oraz szaszłyczków, a także do karkówki. Jednak mnie najlepiej smakował sam, prosto z grilla, taki ciepły, aromatyczny, pyszny:) Przepis nieco zmodyfikowałam, bo Autorka radzi, aby nie przekrawać bułki do końca, jednak ja tak zrobiłam, aby łatwiej smarowało się poszczególne kromki masełkiem. Nic się nie rozpadło, bo czosnkowo-ziołowe smarowidełko spoiło je w jedną całość.

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

1 szczyp. sól

1 łyżecz. bazylia

1 łyżecz. oregano

1 łyżecz. zioła prowansalskie

100 g masło

1 szt. bagietka

3 szt. czosnek

Przygotowanie


1

Pokroić bułkę na małe kromeczki.

2

Czosnek (ilość ząbków wg uznania) przecisnąć przez praskę, posolić do smaku, połączyć z masłem i ziołami.

3

Po kolei smarować każdą kromkę bułki. Zawinąć dokładnie w folię aluminiową.

4

Piec ok. 30-40 minut na grillu lub nieco krócej w piekarniku.

5

Jeśli nad grillem będzie mocno czuć czosnkiem to znaczy, że zaraz można spałaszować tą pyszność.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły