Chlebek czosnkowo-ziołowy
m7
Idealnie taki chlebek smakuje do kiełbasek oraz szaszłyczków, a także do karkówki. Jednak mnie najlepiej smakował sam, prosto z grilla, taki ciepły, aromatyczny, pyszny:) Przepis nieco zmodyfikowałam, bo Autorka radzi, aby nie przekrawać bułki do końca, jednak ja tak zrobiłam, aby łatwiej smarowało się poszczególne kromki masełkiem. Nic się nie rozpadło, bo czosnkowo-ziołowe smarowidełko spoiło je w jedną całość.
1
4 / 1
Idealnie taki chlebek smakuje do kiełbasek oraz szaszłyczków, a także do karkówki. Jednak mnie najlepiej smakował sam, prosto z grilla, taki ciepły, aromatyczny, pyszny:) Przepis nieco zmodyfikowałam, bo Autorka radzi, aby nie przekrawać bułki do końca, jednak ja tak zrobiłam, aby łatwiej smarowało się poszczególne kromki masełkiem. Nic się nie rozpadło, bo czosnkowo-ziołowe smarowidełko spoiło je w jedną całość.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 łyżecz. bazylia
1 łyżecz. oregano
1 łyżecz. zioła prowansalskie
100 g masło
1 szt. bagietka
3 szt. czosnek
Przygotowanie
Pokroić bułkę na małe kromeczki.
Czosnek (ilość ząbków wg uznania) przecisnąć przez praskę, posolić do smaku, połączyć z masłem i ziołami.
Po kolei smarować każdą kromkę bułki. Zawinąć dokładnie w folię aluminiową.
Piec ok. 30-40 minut na grillu lub nieco krócej w piekarniku.
Jeśli nad grillem będzie mocno czuć czosnkiem to znaczy, że zaraz można spałaszować tą pyszność.