Chlebek czekoladowy
Kakao DecoMorreno
Chlebek czekoladowy to idealny wybór dla miłośników słodkich wypieków. Jest puszysty, aromatyczny i doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i ulubionym smarowidłem. Świetnie sprawdzi się na śniadanie, podwieczorek lub jako słodka przekąska.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3457
kcal
Białka
83
gram
Węglowodany
337
gram
Tłuszcze
192
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Chlebek czekoladowy to idealny wybór dla miłośników słodkich wypieków. Jest puszysty, aromatyczny i doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i ulubionym smarowidłem. Świetnie sprawdzi się na śniadanie, podwieczorek lub jako słodka przekąska.
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
250 g mąka pszenna
75 g kakao decomorreno
1 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
1 szczyp. sól
125 ml miód
3 szt. jaja
125 g olej roślinny
200 ml mleko
100 g gorzka czekolada
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 180°C i wyłóż keksówkę papierem do pieczenia.
W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
W innym naczyniu roztrzep jajka. Dodaj miód, olej roślinny i mleko. Dokładnie wymieszaj.
Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie połącz całość na jednolitą masę.
Dodaj posiekaną gorzką czekoladą i wymieszaj.
Przelej ciasto do formy do pieczenia.
Piecz przez około 50-60 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek wychodzi suchy.
Po upieczeniu wyjmij chlebek z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed krojeniem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3457
kcal
Białka
83
gram
Węglowodany
337
gram
Tłuszcze
192
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.