Chlebek czekoladowy

Kakao DecoMorreno
Chlebek czekoladowy

0

0 / 0

Chlebek czekoladowy to idealny wybór dla miłośników słodkich wypieków. Jest puszysty, aromatyczny i doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i ulubionym smarowidłem. Świetnie sprawdzi się na śniadanie, podwieczorek lub jako słodka przekąska.

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

250 g mąka pszenna

75 g kakao decomorreno

1 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 łyżecz. soda oczyszczona

1 szczyp. sól

125 ml miód

3 szt. jaja

125 g olej roślinny

200 ml mleko

100 g gorzka czekolada

Przygotowanie


1

Nagrzej piekarnik do 180°C i wyłóż keksówkę papierem do pieczenia.

2

W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.

3

W innym naczyniu roztrzep jajka. Dodaj miód, olej roślinny i mleko. Dokładnie wymieszaj.

4

Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie połącz całość na jednolitą masę.

5

Dodaj posiekaną gorzką czekoladą i wymieszaj.

6

Przelej ciasto do formy do pieczenia.

7

Piecz przez około 50-60 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek wychodzi suchy.

8

Po upieczeniu wyjmij chlebek z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed krojeniem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

3457

kcal

Białka

83

gram

Węglowodany

337

gram

Tłuszcze

192

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły