Chlebek czekoladowy
Kakao DecoMorreno
Chlebek czekoladowy to idealny wybór dla miłośników słodkich wypieków. Jest puszysty, aromatyczny i doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i ulubionym smarowidłem. Świetnie sprawdzi się na śniadanie, podwieczorek lub jako słodka przekąska.
0
0 / 0
Chlebek czekoladowy to idealny wybór dla miłośników słodkich wypieków. Jest puszysty, aromatyczny i doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i ulubionym smarowidłem. Świetnie sprawdzi się na śniadanie, podwieczorek lub jako słodka przekąska.
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
250 g mąka pszenna
75 g kakao decomorreno
1 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
1 szczyp. sól
125 ml miód
3 szt. jaja
125 g olej roślinny
200 ml mleko
100 g gorzka czekolada
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 180°C i wyłóż keksówkę papierem do pieczenia.
W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
W innym naczyniu roztrzep jajka. Dodaj miód, olej roślinny i mleko. Dokładnie wymieszaj.
Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie połącz całość na jednolitą masę.
Dodaj posiekaną gorzką czekoladą i wymieszaj.
Przelej ciasto do formy do pieczenia.
Piecz przez około 50-60 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek wychodzi suchy.
Po upieczeniu wyjmij chlebek z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed krojeniem.