Chlebek bananowy z żurawiną i dżemem brzoskwiniowym 100% z owoców Extra Gładki
maspexdigital
Wartości odżywcze na porcję
Energia
742
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
116
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
3.5 / 2
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1.50 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
1 łyżecz. soda
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
3 łyżka jogurt grecki
100 g masło roztopione
4 szt. banan
2 szt. jaja l
3 łyżka żurawina suszona
1 opak. dżem łowicz 100% z owoców brzoskwinia
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Banany miksujemy z jogurtem i jajkami, dodajemy przestudzone masło i jeszcze raz miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Krótko miksujemy do połączenia składników. Dodajemy suszoną żurawinę i mieszamy.
Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy przekrojonego wzdłuż banana.
Pieczemy 45 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Studzimy na kratce. Podajemy z dżemem m brzoskwiniowym 100% z owoców Extra Gładki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
742
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
116
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.