Chleb ziołowy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Chleb ziołowy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974880561.jpeg&w=3840&q=75)
Ten chleb ziołowy jest naprawdę bardzo dobry i łatwy w przygotowaniu. Każdemu się uda.
0
0 / 0
Ten chleb ziołowy jest naprawdę bardzo dobry i łatwy w przygotowaniu. Każdemu się uda.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
0.50 łyżecz. sól
0.50 l woda
500 g mąka pszenna
80 g otrąb pszenny
80 g siemie lniane
100 g orzechy włoskie
1.50 szt. drożdże
1 łyżka tymianek
1 łyżka oregano
2 łyżka bułka tarta
1 łyżka masło
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z otrębami, siemieniem lnianym, solą, ziołami i drożdżami, dodać wodę i wymieszać.
Do wyrobionego ciasta dodać posiekane drobno orzechy włoskie i jeszcze raz wyrobić.
Formę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Przełożyć ciasto do formy, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia, tak żeby wyrosło 1 cm ponad wierzchołek formy, następnie piec w temperaturze 180 - 200 °C około 40 minut.
Kiedy chleb będzie gotowy (sprawdzamy to, wbijając w wyjęty z piekarnika chleb długą wykałaczkę lub patyczek - musi być suchy po wyjęciu), wyjmujemy go z formy do ostygnięcia