Chleb ziołowy

m7
Chleb ziołowy

0

0 / 0

Ten chleb ziołowy jest naprawdę bardzo dobry i łatwy w przygotowaniu. Każdemu się uda.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

0.50 łyżeczka sól

0.50 l woda

500 g mąka pszenna

80 g otrąb pszenny

80 g siemie lniane

100 g orzechy włoskie

1.50 szt. drożdże

1 łyżka tymianek

1 łyżka oregano

2 łyżka bułka tarta

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

Mąkę wymieszać z otrębami, siemieniem lnianym, solą, ziołami i drożdżami, dodać wodę i wymieszać.

2

Do wyrobionego ciasta dodać posiekane drobno orzechy włoskie i jeszcze raz wyrobić.

3

Formę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.

4

Przełożyć ciasto do formy, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia, tak żeby wyrosło 1 cm ponad wierzchołek formy, następnie piec w temperaturze 180 - 200 °C około 40 minut.

5

Kiedy chleb będzie gotowy (sprawdzamy to, wbijając w wyjęty z piekarnika chleb długą wykałaczkę lub patyczek - musi być suchy po wyjęciu), wyjmujemy go z formy do ostygnięcia

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły