Chleb zakręcony z sosem pieczarkowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
AnetaGwiner
![Chleb zakręcony z sosem pieczarkowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976905932.jpeg&w=3840&q=75)
0
0 / 0
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
3 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
9 g drożdże instant
150 letnia woda na makaron
150 ciepłe mleko
4 łyżka oliwa
1 łyżecz. sól
1 szczyp. cukier
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 łyżecz. suszone oregano
40 g parmezan
Przygotowanie
Z połową szklanki wody wymieszać cukier z drożdżami. Odstawić na 5 minut.
Po tym czasie dodać połowę mąki, resztę wody wraz z mlekiem, sól oraz oliwę. Wymieszać łyżką. Dodać pozostałą mąkę i miksować do czasu aż ciasto będzie klejące.
Blat oprószyć mąką i ugniatać ciasto do momentu aż będzie gładkie. Przykryć ścierką oraz odstawić w ciemne miejsce na półtorej godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt. Nałożyć warstwę sosu pieczarkowego z podgrzybkami Łowicz. Posypać startym parmezanem.
Ciasto zwijać jak roladę. Przełożyć zwinięte ciasto do formy keksówki. Pozostawić przykryte przez 30 minut.
Po tym czasie posmarować ciasto żółtkiem oraz posypać oregano. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40 minut.