Chleb zakręcony z sosem pieczarkowym

AnetaGwiner
Chleb zakręcony z sosem pieczarkowym

0

0 / 0

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

3 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

9 g drożdże instant

150 letnia woda na makaron

150 ciepłe mleko

4 łyżka oliwa

1 łyżeczka sól

1 szcz. cukier

1 szt. żółtko jaja kurzego

1 łyżeczka suszone oregano

40 g parmezan

Przygotowanie


1

Z połową szklanki wody wymieszać cukier z drożdżami. Odstawić na 5 minut.

2

Po tym czasie dodać połowę mąki, resztę wody wraz z mlekiem, sól oraz oliwę. Wymieszać łyżką. Dodać pozostałą mąkę i miksować do czasu aż ciasto będzie klejące.

3

Blat oprószyć mąką i ugniatać ciasto do momentu aż będzie gładkie. Przykryć ścierką oraz odstawić w ciemne miejsce na półtorej godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt. Nałożyć warstwę sosu pieczarkowego z podgrzybkami Łowicz. Posypać startym parmezanem.

4

Ciasto zwijać jak roladę. Przełożyć zwinięte ciasto do formy keksówki. Pozostawić przykryte przez 30 minut.

5

Po tym czasie posmarować ciasto żółtkiem oraz posypać oregano. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły