Chleb z ziarnami

monikap
Chleb z ziarnami

3

5 / 1

Przepis na ten chleb dostałam od kuzynki jak zrobiłam pierwszy raz od razu przepis wzięła mama, a jak zaniosła chleb do pracy to o przepis poprosiły jej koleżanki. Z przepisu wychodzą dwie porcje tj. na dwie keksówki. I co ważne z ciasta, które robię zawsze odbieram małą część zakwas na raz następny przekładam do pojemniczka i wstawiam do lodówki w lodówce ciasto może leżeć nawet 5 dni potem mam już gotową ‘bułeczkę’ zakwasu na następny raz. Na początku zakwas mozna zrobic samemu lub kupić w sklepach ze zdrową żywnością Już zaraz po upieczeniu krzyczę żeby nie jeść ciepłego a sama uwielbiam taki prosto z piekarnika i jem go wtedy tylko z masłem:) A co jeszcze jest super, że chleb można jeść nawet trzeciego dnia a smakuje tak samo. Do chleba dodaje wszystkie ziarna z przepisu ale to jakie i ile zależy od tego co kto lubi. Ogólnie polecam bo chleb jest naprawdę pyszny

11

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 kg lubella mąka puszysta uniwersalna

3 łyżeczka sól

0.16 kost. drożdże

1 szkl. mąka żytnia

1 szkl. woda

3 szkl. woda

0.75 szkl. nasiona słonecznika

0.75 szkl. siemie lniane

0.75 szkl. pestki dyni

1 szt. zakwas

0.50 szkl. otręby pszenne

Przygotowanie


1

Resztę wyłożyć na stolnicę, podzielić na dwie części i włożyć do dwóch wysmarowanych margaryną foremek, jeśli ciasto jest za gęste dolać wody.

2

Rozgrzać piekarnik do temp. 150 st. C, włożyć chleb, po 15 minutach zwiększyć temp. do 200 st. C i piec jeszcze ok.50 minut. Po upieczeniu wyjąć chleb z foremek, i na 10 minut włożyć do foremek 'do góry nogami'. Na koniec posmarować wodą.

3

Pierwsze trzy składniki zakwas z mąką i wodą wymieszać zostawić np.na noc. Rano dodać kilogram mąki (nie tortowej) Lubella Puszysta, 3 szklanki wody, otręby, drożdże, sól i wszystkie ziarna. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia tak, jak ciasto drożdżowe ok. 2 godz. Po wyrośnięciu odłożyć małą porcję ciasta i włożyć do lodówki(nie zamrażać).

4

Ciasto zostawić w foremkach do wyrośnięcia ok. 1 godzinę.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły