3

Składniki

1 Kilogram
mąka
3 Łyżeczki
sól
0.16 Kostki
drożdże
1 Szklanka
Mąka żytnia
1 Szklanka
woda
3 Szklanki
woda
0.75 Szklanki
nasiona słonecznika
0.75 Szklanki
Siemie lniane
0.75 Szklanki
Pestki dyni
1 Sztuka
Zakwas
0.5 Szklanki
Otręby pszenne
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Resztę wyłożyć na stolnicę, podzielić na dwie części i włożyć do dwóch wysmarowanych margaryną foremek, jeśli ciasto jest za gęste dolać wody.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 150 st. C, włożyć chleb, po 15 minutach zwiększyć temp. do 200 st. C i piec jeszcze ok.50 minut. Po upieczeniu wyjąć chleb z foremek, i na 10 minut włożyć do foremek 'do góry nogami'. Na koniec posmarować wodą.
  3. Pierwsze trzy składniki zakwas z mąką i wodą wymieszać zostawić np.na noc. Rano dodać kilogram mąki (nie tortowej) Lubella Puszysta, 3 szklanki wody, otręby, drożdże, sól i wszystkie ziarna. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia tak, jak ciasto drożdżowe ok. 2 godz. Po wyrośnięciu odłożyć małą porcję ciasta i włożyć do lodówki(nie zamrażać).
  4. Ciasto zostawić w foremkach do wyrośnięcia ok. 1 godzinę.

Opis

Przepis na ten chleb dostałam od kuzynki jak zrobiłam pierwszy raz od razu przepis wzięła mama, a jak zaniosła chleb do pracy to o przepis poprosiły jej koleżanki. Z przepisu wychodzą dwie porcje tj. na dwie keksówki. I co ważne z ciasta, które robię zawsze odbieram małą część zakwas na raz następny przekładam do pojemniczka i wstawiam do lodówki w lodówce ciasto może leżeć nawet 5 dni potem mam już gotową ‘bułeczkę’ zakwasu na następny raz. Na początku zakwas mozna zrobic samemu lub kupić w sklepach ze zdrową żywnością Już zaraz po upieczeniu krzyczę żeby nie jeść ciepłego a sama uwielbiam taki prosto z piekarnika i jem go wtedy tylko z masłem:) A co jeszcze jest super, że chleb można jeść nawet trzeciego dnia a smakuje tak samo. Do chleba dodaje wszystkie ziarna z przepisu ale to jakie i ile zależy od tego co kto lubi. Ogólnie polecam bo chleb jest naprawdę pyszny

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!