Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Przepis na ten chleb dostałam od kuzynki jak zrobiłam pierwszy raz od razu przepis wzięła mama, a jak zaniosła chleb do pracy to o przepis poprosiły jej koleżanki. Z przepisu wychodzą dwie porcje tj. na dwie keksówki. I co ważne z ciasta, które robię zawsze odbieram małą część zakwas na raz następny przekładam do pojemniczka i wstawiam do lodówki w lodówce ciasto może leżeć nawet 5 dni potem mam już gotową ‘bułeczkę’ zakwasu na następny raz. Na początku zakwas mozna zrobic samemu lub kupić w sklepach ze zdrową żywnością Już zaraz po upieczeniu krzyczę żeby nie jeść ciepłego a sama uwielbiam taki prosto z piekarnika i jem go wtedy tylko z masłem:) A co jeszcze jest super, że chleb można jeść nawet trzeciego dnia a smakuje tak samo. Do chleba dodaje wszystkie ziarna z przepisu ale to jakie i ile zależy od tego co kto lubi. Ogólnie polecam bo chleb jest naprawdę pyszny
1 | Kilogram | ||
![]() |
|||
3 | Łyżeczki |
sól
|
|
0.16 | Kostki |
drożdże
|
|
1 | Szklanka |
Mąka żytnia
|
|
1 | Szklanka |
woda
|
|
3 | Szklanki |
woda
|
|
0.75 | Szklanki |
nasiona słonecznika
|
|
0.75 | Szklanki |
Siemie lniane
|
|
0.75 | Szklanki |
pestki dyni
|
|
1 | Sztuka |
Zakwas
|
|
0.5 | Szklanki |
Otręby pszenne
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |