Chleb z ziarnami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Chleb z ziarnami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973053399.jpeg&w=3840&q=75)
Smaczny i zdrowy chlebek.
1
0 / 0
Smaczny i zdrowy chlebek.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
24 porcje
Składniki
1 kg maka z pełnego przemiału
2 łyżecz. cukier
3 łyżecz. sól
4 szkl. woda
0.30 szkl. otręby pszenne
0.30 szkl. płatki owsiane
10 szt. śliwki suszone
10 dag. drożdże
10 dag. nasiona słonecznika
10 dag. siemie lniane
5 dag. pestki dyni
Przygotowanie
Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta włączamy piekarnik na 200 stopni.
Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy cukier i rozcieramy.Dolewamy wodę, mieszamy.Wsypujemy mąkę, sól i pozostałe składniki.Wymieszać wszystko bardzo dokładnie drewnianą łyżką bądź ręką.
Ciasto wykładamy do blaszek wcześniej wysmarowanych margaryną i wysypanych płatkami owsianymi.
Wkładamy do piekarnika i przez 15 minut pieczemy przy uchylonych drzwiczkach, aby ciasto wyrosło.(Między drzwiczki a piekarnik wkładamy drewnianą łyżkę).Po tym czasie zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze do godziny.Gorący chleb wyjmujemy z blaszek.