Chleb z ziarnami

m7
Chleb z ziarnami

1

0 / 0

Smaczny i zdrowy chlebek.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


24 porcje

Składniki

1 kg maka z pełnego przemiału

2 łyżecz. cukier

3 łyżecz. sól

4 szkl. woda

0.30 szkl. otręby pszenne

0.30 szkl. płatki owsiane

10 szt. śliwki suszone

10 dag. drożdże

10 dag. nasiona słonecznika

10 dag. siemie lniane

5 dag. pestki dyni

Przygotowanie


1

Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta włączamy piekarnik na 200 stopni.

2

Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy cukier i rozcieramy.Dolewamy wodę, mieszamy.Wsypujemy mąkę, sól i pozostałe składniki.Wymieszać wszystko bardzo dokładnie drewnianą łyżką bądź ręką.

3

Ciasto wykładamy do blaszek wcześniej wysmarowanych margaryną i wysypanych płatkami owsianymi.

4

Wkładamy do piekarnika i przez 15 minut pieczemy przy uchylonych drzwiczkach, aby ciasto wyrosło.(Między drzwiczki a piekarnik wkładamy drewnianą łyżkę).Po tym czasie zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze do godziny.Gorący chleb wyjmujemy z blaszek.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

212

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

30

gram

Tłuszcze

6

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły