1

Składniki

1 Kilogram
Maka z pełnego przemiału
2 Łyżeczki
cukier
3 Łyżeczki
sól
4 Szklanki
woda
0.3 Szklanki
Otręby pszenne
0.3 Szklanki
Płatki owsiane
10 Sztuk
śliwki suszone
10 Dekagramów
drożdże
10 Dekagramów
nasiona słonecznika
10 Dekagramów
Siemie lniane
5 Dekagramów
pestki dyni
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta włączamy piekarnik na 200 stopni.
  2. Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy cukier i rozcieramy.Dolewamy wodę, mieszamy.Wsypujemy mąkę, sól i pozostałe składniki.Wymieszać wszystko bardzo dokładnie drewnianą łyżką bądź ręką.
  3. Ciasto wykładamy do blaszek wcześniej wysmarowanych margaryną i wysypanych płatkami owsianymi.
  4. Wkładamy do piekarnika i przez 15 minut pieczemy przy uchylonych drzwiczkach, aby ciasto wyrosło.(Między drzwiczki a piekarnik wkładamy drewnianą łyżkę).Po tym czasie zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze do godziny.Gorący chleb wyjmujemy z blaszek.

Opis

Smaczny i zdrowy chlebek.

Podobne przepisy

Chleb

Przepis
Średni Do 3 godz
Chleb

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Chlebek wieloziarnisty

Przepis
Średni Do 2 godz
Chlebek wieloziarnisty

Chleb jak z piekarni

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Chleb jak z piekarni

Domowe bułki

Przepis
Średni Do 3 godz
Domowe bułki

Chleb czekoladowy

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Chleb czekoladowy

Bułeczki maślane

Przepis
Średni Do 1 godz
Bułeczki maślane

Pełnoziarnisty chleb z miodem

Przepis
Średni Do 40 min
Pełnoziarnisty chleb z miodem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!