Chleb z patelni

Lubella
Chleb z patelni

1

0 / 0

Chleb z patelni to szybki i prosty sposób na przygotowanie pysznego pieczywa bez konieczności korzystania z piekarnika. Wystarczy kilka podstawowych składników i chwila czasu, aby cieszyć się świeżym, domowym chlebem.

6

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g mąka pszenna lubella

300 ml woda

5 g suche drożdże

10 g sól

1.50 łyżka olej

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

Umieść wszystkie składniki oprócz oleju i masła w misce i dokładnie wymieszaj.

2

Wyrób ciasto do jednolitej konsystencji, a następnie podziel je na dwie równe porcje i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 30 minut do wyrośnięcia.

3

Po upływie tego czasu podgrzej olej na patelni. Umieść na niej jedną z porcji ciasta, przykryj i piecz przez 12-15 minut z jednej strony na średnim ogniu.

4

Po kilkunastu minutach posmaruj wierzch chleba masłem, obróć go na drugą stronę i kontynuuj pieczenie przez kolejne 12-15 minut.

5

Upieczony chleb przełóż na kratkę piekarnika do wystygnięcia. Powtórz czynność z drugą porcją chleba.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1043

kcal

Białka

26

gram

Węglowodany

186

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły