Chleb z patelni
Lubella
Chleb z patelni to szybki i prosty sposób na przygotowanie pysznego pieczywa bez konieczności korzystania z piekarnika. Wystarczy kilka podstawowych składników i chwila czasu, aby cieszyć się świeżym, domowym chlebem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1043
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
186
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Chleb z patelni to szybki i prosty sposób na przygotowanie pysznego pieczywa bez konieczności korzystania z piekarnika. Wystarczy kilka podstawowych składników i chwila czasu, aby cieszyć się świeżym, domowym chlebem.
6
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g mąka pszenna lubella
300 ml woda
5 g suche drożdże
10 g sól
1.50 łyżka olej
1 łyżka masło
Przygotowanie
Umieść wszystkie składniki oprócz oleju i masła w misce i dokładnie wymieszaj.
Wyrób ciasto do jednolitej konsystencji, a następnie podziel je na dwie równe porcje i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 30 minut do wyrośnięcia.
Po upływie tego czasu podgrzej olej na patelni. Umieść na niej jedną z porcji ciasta, przykryj i piecz przez 12-15 minut z jednej strony na średnim ogniu.
Po kilkunastu minutach posmaruj wierzch chleba masłem, obróć go na drugą stronę i kontynuuj pieczenie przez kolejne 12-15 minut.
Upieczony chleb przełóż na kratkę piekarnika do wystygnięcia. Powtórz czynność z drugą porcją chleba.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1043
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
186
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.