Chleb w lamparcie cętki

decomorreno
Chleb w lamparcie cętki

0

0 / 0

Chleb nie musi być nudny! Przedstawiamy przepis na słodki, kakaowy chleb w lamparcie cętki. Cieszy wzrok, zachwycając przy tym niepowtarzalnym smakiem - idealne połączenie treści i formy! Świetny pomysł na domową imprezę.

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

425 g mąka lubella puszysta tortowa

8 g drożdże instant

40 g cukier

270 mleko

2 łyżeczka kakao decomorreno

3 łyżeczka mleko

3 łyżka kakao decomorreno

4 łyżeczka mleko

Przygotowanie


1

Masło roztapiamy na małym ogniu, i odstawiamy na kilka minut aby się schłodziło. Mąkę, drożdże, cukier oraz sól mieszamy.

2

Dodajemy ciepłe mleko oraz masło i wyrabiamy przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie.

3

Dzielimy ciasto na pół. Jedną część odkładamy do natłuszczonej masłem miski i przykrywamy folią spożywczą.

4

Pozostałą połowę dzielimy kolejny raz na dwa.

5

Do jednej części ciasta dodajemy 2 płaskie łyżeczki kakao i 2-3 łyżeczki mleka, do drugiej 3 kopiaste łyżeczki kakao i 3-4 łyżeczki mleka. Każde z osobna wyrabiamy, wkładamy do natłuszczonej miski i przykrywamy folią spożywczą. Wszystkie 3 ciasta odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoją objętość.

6

Każde ciasto wyrabiamy ponownie przez kilka minut. Następnie dzielimy na 4 równe części. Dwie z nich dzielimy ponownie na dwa. Dzięki temu otrzymamy 6 części, 2 większe i 4 mniejsze w każdym kolorze.

7

Jasne brązowe ciasto rolujemy na wałeczki. Ciemnie brązowe wałujemy na płasko, tak aby otoczyć nim jasny brązowy wałeczek. Następnie owijamy każdy wałek ciastem białym. Dzięki temu powinniśmy otrzymać 6 wałków.

8

Każdy wałek rolujemy tak aby po przekrojeniu na pół zajmował około 2/3 długości formy (Forma: 13x24cm). Składamy wałki jeden na drugi i wkładamy do natłuszczonej formy. Przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

9

Przed pieczeniem smarujemy ciasto mlekiem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 minut, aż wierzch będzie ładnie przypieczony.

10

Po upieczeniu wyciągamy chleb z formy, powinien swobodnie z niej wyjść. Pozostawiamy do wystudzenia na kratce.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły