Chleb w lamparcie cętki
decomorreno
Chleb nie musi być nudny! Przedstawiamy przepis na słodki, kakaowy chleb w lamparcie cętki. Cieszy wzrok, zachwycając przy tym niepowtarzalnym smakiem - idealne połączenie treści i formy! Świetny pomysł na domową imprezę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1973
kcal
Białka
64
gram
Węglowodany
373
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Chleb nie musi być nudny! Przedstawiamy przepis na słodki, kakaowy chleb w lamparcie cętki. Cieszy wzrok, zachwycając przy tym niepowtarzalnym smakiem - idealne połączenie treści i formy! Świetny pomysł na domową imprezę.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
425 g mąka lubella puszysta tortowa
8 g drożdże instant
40 g cukier
270 mleko
2 łyżecz. kakao decomorreno
3 łyżecz. mleko
3 łyżka kakao decomorreno
4 łyżecz. mleko
Przygotowanie
Masło roztapiamy na małym ogniu, i odstawiamy na kilka minut aby się schłodziło. Mąkę, drożdże, cukier oraz sól mieszamy.
Dodajemy ciepłe mleko oraz masło i wyrabiamy przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie.
Dzielimy ciasto na pół. Jedną część odkładamy do natłuszczonej masłem miski i przykrywamy folią spożywczą.
Pozostałą połowę dzielimy kolejny raz na dwa.
Do jednej części ciasta dodajemy 2 płaskie łyżeczki kakao i 2-3 łyżeczki mleka, do drugiej 3 kopiaste łyżeczki kakao i 3-4 łyżeczki mleka. Każde z osobna wyrabiamy, wkładamy do natłuszczonej miski i przykrywamy folią spożywczą. Wszystkie 3 ciasta odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoją objętość.
Każde ciasto wyrabiamy ponownie przez kilka minut. Następnie dzielimy na 4 równe części. Dwie z nich dzielimy ponownie na dwa. Dzięki temu otrzymamy 6 części, 2 większe i 4 mniejsze w każdym kolorze.
Jasne brązowe ciasto rolujemy na wałeczki. Ciemnie brązowe wałujemy na płasko, tak aby otoczyć nim jasny brązowy wałeczek. Następnie owijamy każdy wałek ciastem białym. Dzięki temu powinniśmy otrzymać 6 wałków.
Każdy wałek rolujemy tak aby po przekrojeniu na pół zajmował około 2/3 długości formy (Forma: 13x24cm). Składamy wałki jeden na drugi i wkładamy do natłuszczonej formy. Przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Przed pieczeniem smarujemy ciasto mlekiem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 minut, aż wierzch będzie ładnie przypieczony.
Po upieczeniu wyciągamy chleb z formy, powinien swobodnie z niej wyjść. Pozostawiamy do wystudzenia na kratce.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1973
kcal
Białka
64
gram
Węglowodany
373
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.