Chleb tostowy
Lubella
Chleb tostowy to idealny wybór na śniadanie. Idealnie nadaje się do przygotowania chrupiących tostów. Jest miękki, lekki i delikatny w smaku, dzięki czemu stanowi doskonałą bazę do różnorodnych dodatków — od klasycznego masła i dżemu, przez ser i wędliny, po bardziej złożone kombinacje smakowe, takie jak awokado z jajkiem sadzonym. Aromat świeżo upieczonego chleba tostowego z pewnością przyciągnie wszystkich domowników i gości wprost do kuchni. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2244
kcal
Białka
57
gram
Węglowodany
386
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Chleb tostowy to idealny wybór na śniadanie. Idealnie nadaje się do przygotowania chrupiących tostów. Jest miękki, lekki i delikatny w smaku, dzięki czemu stanowi doskonałą bazę do różnorodnych dodatków — od klasycznego masła i dżemu, przez ser i wędliny, po bardziej złożone kombinacje smakowe, takie jak awokado z jajkiem sadzonym. Aromat świeżo upieczonego chleba tostowego z pewnością przyciągnie wszystkich domowników i gości wprost do kuchni. Życzymy smacznego!
7
Składniki
240 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
500 g mąka pszenna lubella
300 ml ciepła woda
10 g sól
10 g cukier
7 g suche drożdże
50 g masło roztopione
100 ml mleko
Przygotowanie
*Zamiast suchych drożdży możesz użyć 20 g świeżych drożdży.
Jeśli używasz drożdży świeżych, najpierw przygotuj zaczyn: w małej misce wymieszaj drożdże, cukier i ciepłą wodę. Odstaw na 10 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj zaczyn (jeśli używasz świeżych drożdży) lub suche drożdże, ciepłą wodę, roztopione masło i mleko. Zagnieć ciasto ręcznie lub przy użyciu miksera z hakiem do ciasta przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
Przykryj miskę z ciastem czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Po pierwszym wyrastaniu wyjmij ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię i delikatnie je odgazuj, ugniatając kilka razy. Uformuj ciasto w prostokątny bochenek pasujący do pieczenia chleba (ok. 30 cm długości). Umieść ciasto w natłuszczonej foremce i przykryj je ściereczką. Odstaw na 30-45 minut do drugiego wyrastania.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz chleb przez około 30-35 minut, aż wierzch będzie złocisty. Jeśli wierzch chleba zacznie się zbyt szybko rumienić, możesz przykryć go folią aluminiową.
Po upieczeniu wyjmij chleb z foremki i odstaw na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2244
kcal
Białka
57
gram
Węglowodany
386
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.