Chleb pszenno-żytni na zakwasie

tyna
Chleb pszenno-żytni na zakwasie

1

4.5 / 2

Domowy i zdrowy chlebek.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 zakwas

0.50 l woda

1 łyżecz. cukier

1 łyżecz. proszek do pieczenia

50 g siemie lniane

50 g nasiona słonecznika

1 łyżka sól

350 dag. mąka pszenna razowa

350 dag. mąka żytnia razowa

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.

2

Ciasta wystarcza na dwie formy 10x20 cm.

3

Keksówki wykładamy papierem do pieczenia nakładamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na 10-12 godzin.

4

Przed pieczeniem wierzch chleba smarujemy mlekiem.

5

Pieczemy około 80 minut w temp 190 stopni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

6065

kcal

Białka

212

gram

Węglowodany

1182

gram

Tłuszcze

38

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły