Chleb pszenno-żytni na zakwasie
tyna
Domowy i zdrowy chlebek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
6065
kcal
Białka
212
gram
Węglowodany
1182
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
4.5 / 2
Domowy i zdrowy chlebek.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 zakwas
0.50 l woda
1 łyżecz. cukier
1 łyżecz. proszek do pieczenia
50 g siemie lniane
50 g nasiona słonecznika
1 łyżka sól
350 dag. mąka pszenna razowa
350 dag. mąka żytnia razowa
Przygotowanie
Wszystkie składniki mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasta wystarcza na dwie formy 10x20 cm.
Keksówki wykładamy papierem do pieczenia nakładamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na 10-12 godzin.
Przed pieczeniem wierzch chleba smarujemy mlekiem.
Pieczemy około 80 minut w temp 190 stopni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
6065
kcal
Białka
212
gram
Węglowodany
1182
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.