Chleb pszenno-żytni na zakwasie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
tyna
![Chleb pszenno-żytni na zakwasie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974244164.jpeg&w=3840&q=75)
Domowy i zdrowy chlebek.
1
4.5 / 2
Domowy i zdrowy chlebek.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
200 zakwas
0.50 l woda
1 łyżecz. cukier
1 łyżecz. proszek do pieczenia
50 g siemie lniane
50 g nasiona słonecznika
1 łyżka sól
350 dag. mąka pszenna razowa
350 dag. mąka żytnia razowa
Przygotowanie
1
Wszystkie składniki mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.
2
Ciasta wystarcza na dwie formy 10x20 cm.
3
Keksówki wykładamy papierem do pieczenia nakładamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na 10-12 godzin.
4
Przed pieczeniem wierzch chleba smarujemy mlekiem.
5
Pieczemy około 80 minut w temp 190 stopni.