Example thumb
1

Składniki

600 Mililitrów
woda
800 Gramów
mąka pszenna tortowa
200 Gramów
płatki kukurydziane
100 Gramów
drożdże
1 Łyżka
sól
6 Łyżek
olej
1 Łyżka
cukier
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Płatki kukurydziane dokładnie zmiksować na proszek ( można użyć mąki kukurydzianej ).
  2. Do dużej miski włożyć drożdże i mieszać je z cukrem aż będą płynne.
  3. Dodać wodę, sól, olej i mąkę i chwilę mieszać łyżką drewnianą.
  4. Po chwili dalej ciasto wyrabiać ręką aż ciasto będzie odchodzić od rąk.
  5. Ciasto posypać po wierzchu mąką, przykryć miskę ściereczką i odstawić na około 20-30 minut.
  6. Po tym czasie ciasto jeszcze chwilkę wyrobić i przełożyć do wysmarowanych olejem foremek keksowych.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30-30 minut.
  8. Po wyjęciu z piekarnika chleb przełożyć do wystudzenia na kratkę.

Opis

domowy chlebek

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!