1

Składniki

600 Mililitrów
woda
800 Gramów
mąka pszenna tortowa
200 Gramów
płatki kukurydziane
100 Gramów
drożdże
1 Łyżka
sól
6 Łyżek
olej
1 Łyżka
cukier
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Płatki kukurydziane dokładnie zmiksować na proszek ( można użyć mąki kukurydzianej ).
  2. Do dużej miski włożyć drożdże i mieszać je z cukrem aż będą płynne.
  3. Dodać wodę, sól, olej i mąkę i chwilę mieszać łyżką drewnianą.
  4. Po chwili dalej ciasto wyrabiać ręką aż ciasto będzie odchodzić od rąk.
  5. Ciasto posypać po wierzchu mąką, przykryć miskę ściereczką i odstawić na około 20-30 minut.
  6. Po tym czasie ciasto jeszcze chwilkę wyrobić i przełożyć do wysmarowanych olejem foremek keksowych.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30-30 minut.
  8. Po wyjęciu z piekarnika chleb przełożyć do wystudzenia na kratkę.

Opis

domowy chlebek

Podobne przepisy

Makowiec zawijany

Przepis
Trudny Do 40 min
Makowiec zawijany

Pączki

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki

Pączki z konfiturą wiśniową

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Pączki z konfiturą wiśniową

Pączki z marmoladą

Przepis
Trudny Do 3 godz
Pączki z marmoladą

Smażone poduszki drożdżowe z czekoladą

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Smażone poduszki drożdżowe z czekoladą

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Podwójnie kakaowe rogaliki

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Podwójnie kakaowe rogaliki

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!