Chleb pszenno-kukurydziany

m7
Chleb pszenno-kukurydziany

1

0 / 0

Łatwy w przygotowaniu domowy chleb, który wyśmienicie smakuje. Chleb jest puszysty i miękki w środku. Idealny na śniadanie.

7

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

600 woda

800 g mąka pszenna tortowa

200 g płatki kukurydziane

100 g drożdże

1 łyżka sól

6 łyżka olej

1 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Płatki kukurydziane dokładnie zmiksować na proszek (można użyć mąki kukurydzianej).

2

Do dużej miski włożyć drożdże i wymieszać je z cukrem aż będą płynne.

3

Dodać wodę, sól, olej i mąkę i chwilę mieszać łyżką drewnianą.

4

Po chwili dalej ciasto wyrabiać ręką, aż ciasto będzie odchodzić od rąk.

5

Ciasto posypać po wierzchu mąką, przykryć miskę ściereczką i odstawić na około 20-30 minut.

6

Po tym czasie ciasto jeszcze chwilkę wyrobić i przełożyć do wysmarowanych olejem foremek keksowych.

7

Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20-30 minut.

8

Po wyjęciu z piekarnika chleb przełożyć do wystudzenia na kratkę.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

445

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

80

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły