Chleb pszenno-kukurydziany
m7
Łatwy w przygotowaniu domowy chleb, który wyśmienicie smakuje. Chleb jest puszysty i miękki w środku. Idealny na śniadanie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
445
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
80
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Łatwy w przygotowaniu domowy chleb, który wyśmienicie smakuje. Chleb jest puszysty i miękki w środku. Idealny na śniadanie.
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
600 woda
800 g mąka pszenna tortowa
200 g płatki kukurydziane
100 g drożdże
1 łyżka sól
6 łyżka olej
1 łyżka cukier
Przygotowanie
Płatki kukurydziane dokładnie zmiksować na proszek (można użyć mąki kukurydzianej).
Do dużej miski włożyć drożdże i wymieszać je z cukrem aż będą płynne.
Dodać wodę, sól, olej i mąkę i chwilę mieszać łyżką drewnianą.
Po chwili dalej ciasto wyrabiać ręką, aż ciasto będzie odchodzić od rąk.
Ciasto posypać po wierzchu mąką, przykryć miskę ściereczką i odstawić na około 20-30 minut.
Po tym czasie ciasto jeszcze chwilkę wyrobić i przełożyć do wysmarowanych olejem foremek keksowych.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20-30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika chleb przełożyć do wystudzenia na kratkę.