Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

goodfoodlover
Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Średnia 4 / 3

Oceń!

Ten chleb żytni pełnoziarnisty ze słonecznikiem to jeden z najzdrowszych domowych wypieków. Powstaje wyłącznie z mąki żytniej razowej i naturalnego zakwasu, dzięki czemu ma niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika. Pestki słonecznika dodają mu wartości odżywczych i przyjemnej struktury. To prosty, naturalny i sycący chleb, który świetnie sprawdzi się na śniadanie i do zdrowych kanapek.

6

Składniki

70 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

100 g zakwas

400 g mąka żytnia razowa

250 ml letnia woda

1 łyżecz. sól

1 łyżka miód

80 g ziarna słonecznika

Przygotowanie


W dużej misce wymieszaj zakwas żytni z wodą.

Dodaj mąkę, sól, miód i pestki słonecznika.

Wymieszaj łyżką na jednolitą, gęstą masę.

Przykryj i odstaw na 30 minut.

Porada:  

Jeśli ciasto wydaje się bardzo zbite, dodaj 20–30 ml wody. Powinno dać się rozprowadzić w formie, ale nie być rzadkie.


Przełóż ciasto do natłuszczonej formy (wymiary 25-30 cm) i wygładź mokrą dłonią.

Odstaw do wyrośnięcia w cieple na 3–6 godzin, aż wyraźnie zwiększy objętość (min. 50%).

Porada:  

Jeśli ciasto wyrasta za szybko (grozi zapadnięciem podczas pieczenia), wstaw od razu do piekarnika.


Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230°C i piecz 15 minut.

Zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz jeszcze 45 minut.

Wyjmij z formy i studź na kratce.

Porada:  

Chleb żytni musi dobrze odparować, inaczej będzie wilgotny i zakalcowaty.


Chleb kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu — minimum 3 godziny, idealnie po 8–12 h.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1950

kcal

Białka

72

gram

Węglowodany

270

gram

Tłuszcze

62

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły