Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem
goodfoodlover
Nie ma nic wspanialszego niż świeży, gorący, domowy chleb. Upiecz go razem z nami! Przedstawiamy sprawdzoną recepturę na domowy chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem (źródło witaminy E, witamin z grupy B, magnezu oraz tłuszczów omega-6). Żyj fit!
3
3.5 / 2
Nie ma nic wspanialszego niż świeży, gorący, domowy chleb. Upiecz go razem z nami! Przedstawiamy sprawdzoną recepturę na domowy chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem (źródło witaminy E, witamin z grupy B, magnezu oraz tłuszczów omega-6). Żyj fit!
5
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
650 woda
1 kg mąka lubella pełne ziarno 3 zboża
28 g sól
40 g nasiona słonecznika
10 g drożdże
Przygotowanie
Dzień drugi- wyrabianie i wypiek: Potrzeba: 700 gram mąki „Pełne ziarno”, 350ml letniej wody, 9 gram drożdży świeżych, 28 gram soli kuchennej, 40 gram słonecznika łuskanego Do dużej miski przekładamy cały preferment, mąkę, drożdże i wodę. Wyrabiamy przez 3 minuty ręcznie. Następnie dodajemy sól i słonecznik i ponownie wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od ścian miski. Miskę z ciastem przykrywamy szmatką i odstawiamy na 1.5 godziny.
W foremkach ponownie powinno rosnąc przez 1 godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni, wstawiamy na blachę naczynie z ½ litra wody, aby wytworzyć w piekarniku parę i pieczemy ok. 50 minut do 1 godziny. Studzimy na kratce.
Po tym czasie przewijamy ciasto i składamy dwukrotnie na kopertę. Ponownie odstawiamy na 1.5 godziny. Przygotowujemy 2 foremki (keksówki) o długości 28 cm. Należy je wysmarować olejem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i przekładamy do foremek.
Dzień pierwszy- preferment: Skł: 300 gram mąki „Pełne ziarno”, 300 ml letniej wody, 1 gram drożdży świeżych Sposób przygotowania: Do miski przekładamy mąkę, wodę i drożdże. Całość mieszamy łyżką, miskę przykrywamy szmatką i odstawiamy na całą noc.