Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

goodfoodlover
Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

2

3.5 / 2

Nie ma nic wspanialszego niż świeży, gorący, domowy chleb. Upiecz go razem z nami! Przedstawiamy sprawdzoną recepturę na domowy chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem (źródło witaminy E, witamin z grupy B, magnezu oraz tłuszczów omega-6). Żyj fit!

5

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

650 woda

1 kg mąka lubella pełne ziarno 3 zboża

28 g sól

40 g nasiona słonecznika

10 g drożdże

Przygotowanie


1

Dzień drugi- wyrabianie i wypiek: Potrzeba: 700 gram mąki „Pełne ziarno”, 350ml letniej wody, 9 gram drożdży świeżych, 28 gram soli kuchennej, 40 gram słonecznika łuskanego Do dużej miski przekładamy cały preferment, mąkę, drożdże i wodę. Wyrabiamy przez 3 minuty ręcznie. Następnie dodajemy sól i słonecznik i ponownie wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od ścian miski. Miskę z ciastem przykrywamy szmatką i odstawiamy na 1.5 godziny.

2

W foremkach ponownie powinno rosnąc przez 1 godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni, wstawiamy na blachę naczynie z ½ litra wody, aby wytworzyć w piekarniku parę i pieczemy ok. 50 minut do 1 godziny. Studzimy na kratce.

3

Po tym czasie przewijamy ciasto i składamy dwukrotnie na kopertę. Ponownie odstawiamy na 1.5 godziny. Przygotowujemy 2 foremki (keksówki) o długości 28 cm. Należy je wysmarować olejem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i przekładamy do foremek.

4

Dzień pierwszy- preferment: Skł: 300 gram mąki „Pełne ziarno”, 300 ml letniej wody, 1 gram drożdży świeżych Sposób przygotowania: Do miski przekładamy mąkę, wodę i drożdże. Całość mieszamy łyżką, miskę przykrywamy szmatką i odstawiamy na całą noc.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły