Chleb naan z czosnkiem

EkspertOdKuchni
Chleb naan z czosnkiem

0

0 / 0

Chleb naan z czosnkiem to tradycyjne indyjskie danie, które idealnie pasuje jako dodatek do curry, zup czy też jako samodzielna przekąska. Miękki, sprężysty chlebek doskonale komponuje się z różnymi sosami i indyjskimi potrawami. Wersja z dodatkiem czosnku zasmakuje wszystkim miłośnikom aromatycznych potraw. Co więcej, chlebek naan jest prosty w przygotowaniu — zaserwujesz go bez większego wysiłku. Smacznego!

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

2 łyżeczka drożdże instant

1 łyżeczka cukier

0.50 szkl. woda letnia

2.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

0.50 szkl. jogurt grecki

1 łyżeczka sól

1 łyżka oliwa z oliwek

3 łyżka masło roztopione

1 szt. olej roślinny

Przygotowanie


1

Wymieszaj mąkę, drożdże, wodę, jogurt, cukier, sól i oliwę z oliwek.

2

Zagnieć ciasto i przełóż do miski, obsypanej mąką, przykryj ściereczką lub folią strecz i zostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę. (Ciasto musi podwoić swoją objętość).

3

Wyjmij ciasto z miski i podziel na 8 równych części.

4

Rozwałkuj każdą część ciasta na cienkie placki.

5

Rozgrzej żeliwną patelnię na dużym ogniu, dolej 1 łyżkę oleju, aby placek nie przywarł. Gdy patelnia się mocno rozgrzeje, połóż na niej placek i smaż, aż się zarumieni. Następnie go obróć i powtórz czynność. Smaż po kolei placki, dolewając oleju w razie potrzeby.

6

Czosnek posiekaj w drobną kosteczkę, wymieszaj z roztopionym masłem. Smaruj gotowe chlebki naan.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły