Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Wspaniały w smaku i zdrowy chleb. Nowością jest zastosowany w technologii produkcji podpiwek zamiast wody przepis jest czasochłonny, ale zdecydowanie wart zaangażowania. Ten smak będzie za Tobą chodził. Jestem autorem pomysłu. Trochę ważnych informacji. Zalecam pozyskanie zakwasu z pobliskiej piekarni, ponieważ potrzebna jest niewielka ilość do sporządzenia żurku, poza tym musi być właściwa jakość tego zakwasu, bo jest on podstawą do prawidłowego rozmnażania kultur bakteryjnych. Podpiwek można samemu przyrządzić z suchej mieszanki dostępnej na allegro, lub gotowy kupić, lecz jest drogi. (nie mylić podpiwka z napojem "kwas chlebowy") Wyprodukowanie chleba na bazie podpiwka jest zdecydowanie trudniejszym zadaniem, jednak wspaniałe efekty smakowe i zdrowotne rekompensują poczyniony wysiłek.
3 | Kilogramy |
Zakwas
|
|
180 | Mililitrów |
Podpiwek
|
|
230 | Mililitrów |
Podpiwek
|
|
1 | Łyżka |
sól
|
|
4 | Dekagramy |
Mąka żytnia
|
|
25 | Dekagramów |
Żurek na podpiwku
|
|
43 | Dekagramy |
Mąka przenna typ 750
|
|
22 | Dekagramy |
Mąka żytnia typ 720
|
|
1 | Dekagram |
drożdże
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |