Chleb kukurydziany

EkspertOdKuchni
Chleb kukurydziany

0

0 / 0

Chleb kukurydziany to proste, a zarazem niezwykle aromatyczne pieczywo, które zachwyca złocistym kolorem i delikatnie słodkawym smakiem. Ma chrupiącą skórkę, a jednocześnie jest miękki i wilgotny w środku. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do gęstych zup, dań z grilla lub pikantnych potraw w stylu tex-mex. Świetnie smakuje również samodzielnie, posmarowany masłem lub z odrobiną miodu.

6

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

300 g mąka kukurydziana

50 g drożdże świeże

1 szt. jajko

1 łyżka cukier

1 łyżecz. sól

300 ml mleko

Przygotowanie


1

Świeże drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru i wlewamy około 50 ml ciepłego mleka. Całość mieszamy. Zaczyn odstawiamy do aktywacji drożdży.

2

Do miski przesiewamy mąkę kukurydzianą, dodajemy sól, jajko, zaczyn drożdżowy i resztę ciepłego mleka.

3

Całość ugniatamy do uzyskania jednolitej gładkiej kulki. Ciasto odstawiamy w misce w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką, aż podwoi swoją objętość.

4

Rozgrzewamy piekarnik na 190°C.

5

Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je do podłużnej formy i odstawiamy na 10 minut.

6

Formę z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 45 minut. Po wypieczeniu odstawiamy chleb kukurydziany do ostygnięcia.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły