Chleb kukurydziany

EkspertOdKuchni

Chleb kukurydziany to proste, a zarazem niezwykle aromatyczne pieczywo, które zachwyca złocistym kolorem i delikatnie słodkawym smakiem. Ma chrupiącą skórkę, a jednocześnie jest miękki i wilgotny w środku. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do gęstych zup, dań z grilla lub pikantnych potraw w stylu tex-mex. Świetnie smakuje również samodzielnie, posmarowany masłem lub z odrobiną miodu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Chleb kukurydziany to proste, a zarazem niezwykle aromatyczne pieczywo, które zachwyca złocistym kolorem i delikatnie słodkawym smakiem. Ma chrupiącą skórkę, a jednocześnie jest miękki i wilgotny w środku. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do gęstych zup, dań z grilla lub pikantnych potraw w stylu tex-mex. Świetnie smakuje również samodzielnie, posmarowany masłem lub z odrobiną miodu.
6
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
300 g mąka kukurydziana
50 g drożdże świeże
1 szt. jajko
1 łyżka cukier
1 łyżecz. sól
300 ml mleko
Przygotowanie
Świeże drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru i wlewamy około 50 ml ciepłego mleka. Całość mieszamy. Zaczyn odstawiamy do aktywacji drożdży.
Do miski przesiewamy mąkę kukurydzianą, dodajemy sól, jajko, zaczyn drożdżowy i resztę ciepłego mleka.
Całość ugniatamy do uzyskania jednolitej gładkiej kulki. Ciasto odstawiamy w misce w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką, aż podwoi swoją objętość.
Rozgrzewamy piekarnik na 190°C.
Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je do podłużnej formy i odstawiamy na 10 minut.
Formę z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 45 minut. Po wypieczeniu odstawiamy chleb kukurydziany do ostygnięcia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.