1

Składniki

10 Gramów
ingridient
Kakao DecoMorreno
150 Gramów
ingridient
mąka Lubella Puszysta tortowa
125 Mililitrów
woda
60 Mililitrów
olej
1 Łyżeczka
Drożdże suszone
1 Szczypta
sól
50 Gramów
Mąka Orkiszowa Typ 750
25 Gramów
Cukier kryształ
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Przygotuj zaczyn. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Pozostaw chwilę, aż drożdże zaczną pracować, a ich objętość zwiększy się. Dodaj do drożdży przesianą mąkę, kakao, sól i olej. Wymieszaj za pomocą łyżki. Następnie wyrabiaj ciasto ręcznie przez kilka minut, aż stanie się elastyczne. Możesz również użyć miksera z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego, ale na koniec jeszcze przez chwilę wykonaj to ręcznie aby stało się ciepłe. Wysmaruj miskę olejem i włóż do niej ciasto. Przykryj wilgotną bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość, na około 1,5 h.
  2. Na oprószony mąką blat wyłóż ciasto, wyrabiaj przez chwilę aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Uformuj z ciasta bochenek i włóż go do naoliwionej blaszki, wysypanej mąką. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut. Chleb natnij za pomocą noża. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 45 minut.

Podobne przepisy

Babka cytrynowo kakaowa

Średni Do 3 godz.

Chleb czekoladowy

Łatwy Ponad 3 godz.

Ciastka szachownica

Łatwy Do 3 godz.

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Łatwy Do 3 godz.

Ciasto z sercem

Łatwy Do 3 godz.

Eklerki z kremem czekoladowym

Średni Do 1 godz.

Kakaowe jajka niespodzianka

Łatwy Do 1 godz.

Kakaowe lodowe kanapki

Łatwy Do 2 godz.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!