1

Składniki

150 Gramów
10 Gramów
ingridient
Kakao DecoMorreno
125 Mililitrów
woda
60 Mililitrów
olej
1 Łyżeczka
Drożdże suszone
1 Szczypta
sól
50 Gramów
Mąka Orkiszowa Typ 750
25 Gramów
Cukier kryształ
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Przygotuj zaczyn. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Pozostaw chwilę, aż drożdże zaczną pracować, a ich objętość zwiększy się. Dodaj do drożdży przesianą mąkę, kakao, sól i olej. Wymieszaj za pomocą łyżki.
  2. Następnie wyrabiaj ciasto ręcznie przez kilka minut, aż stanie się elastyczne. Możesz również użyć miksera z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego, ale na koniec jeszcze przez chwilę wykonaj to ręcznie aby stało się ciepłe.
  3. Wysmaruj miskę olejem i włóż do niej ciasto. Przykryj wilgotną bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość, na około 1,5 h.
  4. Na oprószony mąką blat wyłóż ciasto, wyrabiaj przez chwilę aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Uformuj z ciasta bochenek i włóż go do naoliwionej blaszki, wysypanej mąką.
  5. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut.
  6. Chleb natnij za pomocą noża. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 45 minut.

Podobne przepisy

Churrosy Kakaowe

Przepis
Średni Do 3 godz
Churrosy Kakaowe

Dyniowe muffinki z orzechami włoskimi i kremem kakaowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Dyniowe muffinki z orzechami włoskimi i kremem kakaowym

Małpi chleb

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Małpi chleb

Pęczotto z dynią, jarmużem, orzechami i kakao

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pęczotto z dynią, jarmużem, orzechami i kakao

Babka cytrynowo kakaowa

Przepis
Średni Do 3 godz
Babka cytrynowo kakaowa

Chleb czekoladowy

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Chleb czekoladowy

Ciastka szachownica

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Ciastka szachownica

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem
Artykuł

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!