Example thumb
1

Składniki

10 Gramów
ingridient
Kakao DecoMorreno
150 Gramów
ingridient
mąka Lubella Puszysta tortowa
125 Mililitrów
woda
60 Mililitrów
olej
1 Łyżeczka
Drożdże suszone
1 Szczypta
sól
50 Gramów
Mąka Orkiszowa Typ 750
25 Gramów
Cukier kryształ
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Przygotuj zaczyn. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Pozostaw chwilę, aż drożdże zaczną pracować, a ich objętość zwiększy się. Dodaj do drożdży przesianą mąkę, kakao, sól i olej. Wymieszaj za pomocą łyżki. Następnie wyrabiaj ciasto ręcznie przez kilka minut, aż stanie się elastyczne. Możesz również użyć miksera z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego, ale na koniec jeszcze przez chwilę wykonaj to ręcznie aby stało się ciepłe. Wysmaruj miskę olejem i włóż do niej ciasto. Przykryj wilgotną bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość, na około 1,5 h.
  2. Na oprószony mąką blat wyłóż ciasto, wyrabiaj przez chwilę aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Uformuj z ciasta bochenek i włóż go do naoliwionej blaszki, wysypanej mąką. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut. Chleb natnij za pomocą noża. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 45 minut.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!