Chleb kakaowy
decomorreno
Ciekawy przepis na niestandardowy chleb. Proponujemy kakaową wariację! Do upieczenia chleba kakaowego będziesz potrzebować: mąki tortowej, kakao, drożdży suszonych, soli, oleju, mąki orkiszowej (typ 750) i cukru.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1380
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
172
gram
Tłuszcze
64
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Ciekawy przepis na niestandardowy chleb. Proponujemy kakaową wariację! Do upieczenia chleba kakaowego będziesz potrzebować: mąki tortowej, kakao, drożdży suszonych, soli, oleju, mąki orkiszowej (typ 750) i cukru.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
150 g mąka lubella puszysta tortowa
10 g kakao decomorreno
125 woda
60 olej
1 łyżecz. drożdże suszone
1 szczyp. sól
50 g mąka orkiszowa typ 750
25 g cukier kryształ
Przygotowanie
Przygotuj zaczyn. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Pozostaw chwilę, aż drożdże zaczną pracować, a ich objętość zwiększy się. Dodaj do drożdży przesianą mąkę, kakao, sól i olej. Wymieszaj za pomocą łyżki.
Następnie wyrabiaj ciasto ręcznie przez kilka minut, aż stanie się elastyczne. Możesz również użyć miksera z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego, ale na koniec jeszcze przez chwilę wykonaj to ręcznie aby stało się ciepłe.
Wysmaruj miskę olejem i włóż do niej ciasto. Przykryj wilgotną bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość, na około 1,5 h.
Na oprószony mąką blat wyłóż ciasto, wyrabiaj przez chwilę aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Uformuj z ciasta bochenek i włóż go do naoliwionej blaszki, wysypanej mąką.
Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut.
Chleb natnij za pomocą noża. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 45 minut.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1380
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
172
gram
Tłuszcze
64
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.