Chleb kakaowy

decomorreno
Chleb kakaowy

1

0 / 0

Ciekawy przepis na niestandardowy chleb. Proponujemy kakaową wariację! Do upieczenia chleba kakaowego będziesz potrzebować: mąki tortowej, kakao, drożdży suszonych, soli, oleju, mąki orkiszowej (typ 750) i cukru.

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

150 g mąka lubella puszysta tortowa

10 g kakao decomorreno

125 woda

60 olej

1 łyżeczka drożdże suszone

1 szcz. sól

50 g mąka orkiszowa typ 750

25 g cukier kryształ

Przygotowanie


1

Przygotuj zaczyn. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Pozostaw chwilę, aż drożdże zaczną pracować, a ich objętość zwiększy się. Dodaj do drożdży przesianą mąkę, kakao, sól i olej. Wymieszaj za pomocą łyżki.

2

Następnie wyrabiaj ciasto ręcznie przez kilka minut, aż stanie się elastyczne. Możesz również użyć miksera z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego, ale na koniec jeszcze przez chwilę wykonaj to ręcznie aby stało się ciepłe.

3

Wysmaruj miskę olejem i włóż do niej ciasto. Przykryj wilgotną bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość, na około 1,5 h.

4

Na oprószony mąką blat wyłóż ciasto, wyrabiaj przez chwilę aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Uformuj z ciasta bochenek i włóż go do naoliwionej blaszki, wysypanej mąką.

5

Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut.

6

Chleb natnij za pomocą noża. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 45 minut.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły