1

Składniki

500 Gramów
400 Gramów
2 Łyżki
ingridient
Kakao DecoMorreno
600 Szklanek
woda
10 Gramów
drożdże
25 Gramów
sól
150 Gramów
Czekolada deserowa
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Dzień drugi: do prefermentu dodajemy składniki - 300 gram wody ok. 21 stopni, 200 gram mąki pszennej chlebowej typu 650 lub 720, 400 gram mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej), 9 gram świeżych drożdży prasowanych, 25 gram soli, 2 łyżki stołowe naturalnego kakao, 150 gram czekolady 71% pokrojonej w drobną kostkę.
  2. Łączymy proferment z dnia poprzedniego z mąką solą i kakao, dodajemy wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami i zagniatamy ciasto przez ok. 2 - 3 minuty.
  3. Następnie dodajemy pokrojoną czekoladę i dalej zagniatamy przez ok. 5 minut. Ciasto nie musi idealnie odchodzić od ręki.
  4. Następnie przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
  5. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy przez 3 minuty podwijając jego brzegi pod siebie i odstawiamy na kolejną godzinę.
  6. W tym czasie musimy przygotować formę, w której bochenek będzie rósł ostatni raz. W tym celu bierzemy formę blaszaną tzw. keksówkę, jej wnętrze natłuszczamy dowolnym olejem jadalnym lub oliwą. Wyrośnięte ciasto formujemy w wałek zbliżony do wielkości formy i przekładamy je. Formę okrywamy i odstawiamy do czasu nagrzania piekarnika.
  7. Pieczenie: na górną blachę rozgrzanego piekarnika wylewamy ok. 1 litra gorącej wody, gorącej aby nie wystudziła piekarnika. Formę z ciastem przekładamy do piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 250 stopni, a następnie zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy kolejne 20 do 30 minut.
  8. Po tym czasie chleb wyciągamy z piekarnika i foremki, studzimy najlepiej na kratce.
  9. Całkowicie wystudzony możemy kroić.
  10. Dzień pierwszy: należy sporządzić wieczorem proferment pszenny, który będzie spełniał rolę zakwasu (300 gram mąki pszennej chlebowej typu 650 lub 720, 300 gram wody w temperaturze ok. 21 stopni - letnia, 1 gram świeżych drożdży prasowanych). Składniki mieszamy łyżką w misce, przykrywamy i odstawiamy do dnia następnego, najlepszy czas ok. 10 - 12 godzin
  11. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Chleb należy piec w jego części środkowej. Na najwyższą półkę piekarnika wsuwamy blachę, na którą wylejemy wodę, aby wytworzyła parę w trakcie pieczenia.

Opis

Chleb czekoladowy pszenno-żytni na prefermencie pszennym to prosty chleb, który wyjdzie każdemu amatorowi w warunkach domowych. Jednocześnie jest to wypiek porównywalny z chlebem na zakwasie i jest wytrawny, więc doskonale nadaje się do serów i wędlin.

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Łatwy Do 3 godz
Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Mini Pączki kakaowe

Średni Do 1 godz
Mini Pączki kakaowe

Podwójnie kakaowe rogaliki

Łatwy Do 3 godz
Podwójnie kakaowe rogaliki

Babka drożdżowa z bakaliami

Średni Do 3 godz
Babka drożdżowa z bakaliami

Chleb kakaowy

Łatwy Do 3 godz
Chleb kakaowy

Churrosy Kakaowe

Średni Do 3 godz
Churrosy Kakaowe

Eklerki z kremem czekoladowym

Średni Do 1 godz
Eklerki z kremem czekoladowym

Kakaowe jajka niespodzianka

Łatwy Do 1 godz
Kakaowe jajka niespodzianka

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!