Chleb czekoladowy
goodfoodlover
Chleb czekoladowy pszenno-żytni na prefermencie pszennym to prosty chleb, który wyjdzie każdemu amatorowi w warunkach domowych. Jednocześnie jest to wypiek porównywalny z chlebem na zakwasie i jest wytrawny, więc doskonale nadaje się do serów i wędlin.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
4090
kcal
Białka
128
gram
Węglowodany
730
gram
Tłuszcze
57
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
5 / 1
Chleb czekoladowy pszenno-żytni na prefermencie pszennym to prosty chleb, który wyjdzie każdemu amatorowi w warunkach domowych. Jednocześnie jest to wypiek porównywalny z chlebem na zakwasie i jest wytrawny, więc doskonale nadaje się do serów i wędlin.
7
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
600 szkl. woda
500 g mąka lubella puszysta luksusowa
400 g mąka lubella pełne ziarno 3 zboża
10 g drożdże
25 g sól
150 g czekolada deserowa
2 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Dzień drugi: do prefermentu dodajemy składniki - 300 gram wody ok. 21 stopni, 200 gram mąki pszennej chlebowej typu 650 lub 720, 400 gram mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej), 9 gram świeżych drożdży prasowanych, 25 gram soli, 2 łyżki stołowe naturalnego kakao, 150 gram czekolady 71% pokrojonej w drobną kostkę.
Łączymy proferment z dnia poprzedniego z mąką solą i kakao, dodajemy wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami i zagniatamy ciasto przez ok. 2 - 3 minuty.
Następnie dodajemy pokrojoną czekoladę i dalej zagniatamy przez ok. 5 minut. Ciasto nie musi idealnie odchodzić od ręki.
Następnie przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy przez 3 minuty podwijając jego brzegi pod siebie i odstawiamy na kolejną godzinę.
W tym czasie musimy przygotować formę, w której bochenek będzie rósł ostatni raz. W tym celu bierzemy formę blaszaną tzw. keksówkę, jej wnętrze natłuszczamy dowolnym olejem jadalnym lub oliwą. Wyrośnięte ciasto formujemy w wałek zbliżony do wielkości formy i przekładamy je. Formę okrywamy i odstawiamy do czasu nagrzania piekarnika.
Pieczenie: na górną blachę rozgrzanego piekarnika wylewamy ok. 1 litra gorącej wody, gorącej aby nie wystudziła piekarnika. Formę z ciastem przekładamy do piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 250 stopni, a następnie zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy kolejne 20 do 30 minut.
Po tym czasie chleb wyciągamy z piekarnika i foremki, studzimy najlepiej na kratce.
Całkowicie wystudzony możemy kroić.
Dzień pierwszy: należy sporządzić wieczorem proferment pszenny, który będzie spełniał rolę zakwasu (300 gram mąki pszennej chlebowej typu 650 lub 720, 300 gram wody w temperaturze ok. 21 stopni - letnia, 1 gram świeżych drożdży prasowanych). Składniki mieszamy łyżką w misce, przykrywamy i odstawiamy do dnia następnego, najlepszy czas ok. 10 - 12 godzin
Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Chleb należy piec w jego części środkowej. Na najwyższą półkę piekarnika wsuwamy blachę, na którą wylejemy wodę, aby wytworzyła parę w trakcie pieczenia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
4090
kcal
Białka
128
gram
Węglowodany
730
gram
Tłuszcze
57
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.