Chleb czekoladowy

goodfoodlover
Chleb czekoladowy

1

5 / 1

Chleb czekoladowy pszenno-żytni na prefermencie pszennym to prosty chleb, który wyjdzie każdemu amatorowi w warunkach domowych. Jednocześnie jest to wypiek porównywalny z chlebem na zakwasie i jest wytrawny, więc doskonale nadaje się do serów i wędlin.

7

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

600 szkl. woda

500 g mąka lubella puszysta luksusowa

400 g mąka lubella pełne ziarno 3 zboża

10 g drożdże

25 g sól

150 g czekolada deserowa

2 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Dzień drugi: do prefermentu dodajemy składniki - 300 gram wody ok. 21 stopni, 200 gram mąki pszennej chlebowej typu 650 lub 720, 400 gram mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej), 9 gram świeżych drożdży prasowanych, 25 gram soli, 2 łyżki stołowe naturalnego kakao, 150 gram czekolady 71% pokrojonej w drobną kostkę.

2

Łączymy proferment z dnia poprzedniego z mąką solą i kakao, dodajemy wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami i zagniatamy ciasto przez ok. 2 - 3 minuty.

3

Następnie dodajemy pokrojoną czekoladę i dalej zagniatamy przez ok. 5 minut. Ciasto nie musi idealnie odchodzić od ręki.

4

Następnie przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

5

Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy przez 3 minuty podwijając jego brzegi pod siebie i odstawiamy na kolejną godzinę.

6

W tym czasie musimy przygotować formę, w której bochenek będzie rósł ostatni raz. W tym celu bierzemy formę blaszaną tzw. keksówkę, jej wnętrze natłuszczamy dowolnym olejem jadalnym lub oliwą. Wyrośnięte ciasto formujemy w wałek zbliżony do wielkości formy i przekładamy je. Formę okrywamy i odstawiamy do czasu nagrzania piekarnika.

7

Pieczenie: na górną blachę rozgrzanego piekarnika wylewamy ok. 1 litra gorącej wody, gorącej aby nie wystudziła piekarnika. Formę z ciastem przekładamy do piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 250 stopni, a następnie zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy kolejne 20 do 30 minut.

8

Po tym czasie chleb wyciągamy z piekarnika i foremki, studzimy najlepiej na kratce.

9

Całkowicie wystudzony możemy kroić.

10

Dzień pierwszy: należy sporządzić wieczorem proferment pszenny, który będzie spełniał rolę zakwasu (300 gram mąki pszennej chlebowej typu 650 lub 720, 300 gram wody w temperaturze ok. 21 stopni - letnia, 1 gram świeżych drożdży prasowanych). Składniki mieszamy łyżką w misce, przykrywamy i odstawiamy do dnia następnego, najlepszy czas ok. 10 - 12 godzin

11

Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Chleb należy piec w jego części środkowej. Na najwyższą półkę piekarnika wsuwamy blachę, na którą wylejemy wodę, aby wytworzyła parę w trakcie pieczenia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły