Chleb bananowy
m7
Do przepisu na chleb bananowy można wykorzystać przejrzałe banany. Forma chlebowa powinna być 10 x 20 cm. Jeśli jest inna nie wiadomo czy chleb wyjdzie. Przepis w duchu #zerowaste
Wartości odżywcze na porcję
Energia
284
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Do przepisu na chleb bananowy można wykorzystać przejrzałe banany. Forma chlebowa powinna być 10 x 20 cm. Jeśli jest inna nie wiadomo czy chleb wyjdzie. Przepis w duchu #zerowaste
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
0.50 łyżecz. sól
1 łyżecz. soda do pieczenia
0.75 szkl. cukier
2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
0.50 szkl. orzechy posiekane
3 szt. banan
2 szt. jaja l
Przygotowanie
Nagrzać piekarnik do 175 stopni c. W dużej misce rozetrzeć banany. Dodać jaja i roztrzepać, aż zaczyną się pienić.
Do ddzielnej miski rzesiać suche składnki. Zmieszać ze spienioną masą bananową i dodać orzechy.
Lekko natłuścić formę chlebową o wymiarach 10 x 20 cm. Wlać rzadkie ciasto i piec przez 1 godzinę.