Chleb
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
lubella
![Chleb](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977249968.jpeg&w=3840&q=75)
Chleb to podstawowy składnik w wielu domach. Prezentujemy przepis na domowy chleb, który jest pełen ziaren. Jeszcze ciepły z masłem smakuje wybornie.
1
0 / 0
Chleb to podstawowy składnik w wielu domach. Prezentujemy przepis na domowy chleb, który jest pełen ziaren. Jeszcze ciepły z masłem smakuje wybornie.
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
300 g lubella mąka pełne ziarno pszenna
100 g lubella mąka puszysta uniwersalna
300 woda letnia
30 g pestki dyni
30 g siemie lniane
50 olej
7 g drożdże suszone
1 łyżka sól
1 łyżecz. cukier
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrabiać hakiem przez 5-7 minut, aż ciasto zrobi się elastyczne.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aby podwoiło wielkość, następnie wyjąć z misy, przełożyć do keksówki (14 cm x 24 cm). Wierzch posypać słonecznikiem, lekko go dociskając zwilżonym wodą pędzelkiem.
Zakryć, wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 stopni i piec 30 minut, kolejno odkryć i piec 20 minut.
Studzić na kratce.