Chleb

lubella
Chleb

1

0 / 0

Chleb to podstawowy składnik w wielu domach. Prezentujemy przepis na domowy chleb, który jest pełen ziaren. Jeszcze ciepły z masłem smakuje wybornie.

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

300 g lubella mąka pełne ziarno pszenna

100 g lubella mąka puszysta uniwersalna

300 woda letnia

30 g pestki dyni

30 g siemie lniane

50 olej

7 g drożdże suszone

1 łyżka sól

1 łyżecz. cukier

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrabiać hakiem przez 5-7 minut, aż ciasto zrobi się elastyczne.

2

Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aby podwoiło wielkość, następnie wyjąć z misy, przełożyć do keksówki (14 cm x 24 cm). Wierzch posypać słonecznikiem, lekko go dociskając zwilżonym wodą pędzelkiem.

3

Zakryć, wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 stopni i piec 30 minut, kolejno odkryć i piec 20 minut.

4

Studzić na kratce.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2168

kcal

Białka

72

gram

Węglowodany

289

gram

Tłuszcze

75

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły