5

Składniki

1 Kilogram
75 Gramów
nasiona słonecznika
100 Gramów
drożdże
2 Szklanki
Otręby pszenne
1 Szklanka
mleko
3 Szklanki
woda
4 Łyżki
Siemie lniane
1 Łyżka
cukier
5.5 Łyżki
sól
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek, w który wkruszamy drożdże z cukrem i szklankę ciepłego mleka - czekamy około 10 minut aż drożdże wyrosną.
  2. Dodajemy otręby, słonecznik, siemię lniane, sól, 3 szklanki wody i wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Dwie foremki keksówki wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto chlebowe. Wygładzamy wierzch łyżką zmoczoną w wodzie.
  4. Pieczemy w 200 stopniach około 60-70 minut.
  5. Wyjmujemy z piekarnika i odklejamy paper, jak chleb jest jeszcze ciepły. Zostawiamy do ostygnięcia.

Opis

Pyszny przepis

Podobne przepisy

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Chleb czekoladowy

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Chleb czekoladowy

Bułeczki maślane

Przepis
Średni Do 1 godz
Bułeczki maślane

Chleb jak z piekarni

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Chleb jak z piekarni

Domowe bułki

Przepis
Średni Do 3 godz
Domowe bułki

Pełnoziarnisty chleb z miodem

Przepis
Średni Do 40 min
Pełnoziarnisty chleb z miodem

Małpi chleb

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Małpi chleb

Chlebek wieloziarnisty

Przepis
Średni Do 2 godz
Chlebek wieloziarnisty

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!