4

Składniki

1 Kilogram
75 Gramów
nasiona słonecznika
100 Gramów
drożdże
2 Szklanki
Otręby pszenne
1 Szklanka
mleko
3 Szklanki
woda
4 Łyżki
Siemie lniane
1 Łyżka
cukier
5.5 Łyżki
sól
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek, w który wkruszamy drożdże z cukrem i szklankę ciepłego mleka - czekamy około 10 minut aż drożdże wyrosną.
  2. Dodajemy otręby, słonecznik, siemię lniane, sól, 3 szklanki wody i wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Dwie foremki keksówki wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto chlebowe. Wygładzamy wierzch łyżką zmoczoną w wodzie.
  4. Pieczemy w 200 stopniach około 60-70 minut.
  5. Wyjmujemy z piekarnika i odklejamy paper, jak chleb jest jeszcze ciepły. Zostawiamy do ostygnięcia.

Opis

Pyszny przepis

Podobne przepisy

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Średni Ponad 3 godz
Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Bułeczki maślane

Średni Do 1 godz
Bułeczki maślane

Chleb czekoladowy

Łatwy Ponad 3 godz
Chleb czekoladowy

Małpi chleb

Łatwy Do 3 godz
Małpi chleb

Pełnoziarnisty chleb z miodem

Średni Do 40 min
Pełnoziarnisty chleb z miodem

Chleb kakaowy

Łatwy Do 3 godz
Chleb kakaowy

Grzanki francuskie

Łatwy Do 40 min
Grzanki francuskie

Tost francuski z karmelizowanymi owocami

Łatwy Do 40 min
Tost francuski z karmelizowanymi owocami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!