1

Składniki

1 Kilogram
mąka pszenna
3 Szklanki
woda
2 Szklanki
Otręby pszenne
1 Szklanka
mleko
1 Łyżka
cukier
1.5 Łyżki
sól
4 Łyżki
Siemie lniane
10 Dekagramów
drożdże
8 Dekagramów
nasiona słonecznika
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek, w który wkruszamy drożdże z cukrem i szklanką ciepłego mleka - czekamy około 10 minut aż drożdże wyrosną (możemy przykryć ściereczką).
  2. Dodajemy otręby, słonecznik, siemię lniane, sól i 3 szklanki wody - to wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Dwie foremki keksówki wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto chlebowe. Wygładzamy wierzch łyżką zmoczoną w wodzie.
  4. Pieczemy w 200 stopniach około 60-70 minut.
  5. Wyjmujemy z piekarnika i odklejamy paper, jak chleb jest jeszcze ciepły. Zostawiamy do ostygnięcia.

Opis

Z tego przepisu wyjdą dwie formy keksówki. Jeżeli ktoś chce można użyć mąki razowej, wtedy co prawda chleb nie wyrośnie tak, jak na mące pszennej, ale będzie zdrowszy. Można też zamienić otręby pszenne na żytnie. Do dzieła!

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Łatwy Do 3 godz
Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Podwójnie kakaowe rogaliki

Łatwy Do 3 godz
Podwójnie kakaowe rogaliki

Bułeczki maślane

Średni Do 1 godz
Bułeczki maślane

Cynamonowe zawijańce

Średni Do 40 min
Cynamonowe zawijańce

Eklerki z kremem czekoladowym

Średni Do 1 godz
Eklerki z kremem czekoladowym

Gofry

Łatwy Do 40 min
Gofry

Mini Pączki kakaowe

Średni Do 1 godz
Mini Pączki kakaowe

Naleśniki z konfiturą truskawkową, bitą śmietaną i prażonym...

Łatwy Do 40 min
Naleśniki z konfiturą truskawkową, bitą śmietaną i prażonym...

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!