1

Składniki

1 Kilogram
mąka pszenna
3 Szklanki
woda
2 Szklanki
Otręby pszenne
1 Szklanka
mleko
1 Łyżka
cukier
1.5 Łyżki
sól
4 Łyżki
Siemie lniane
10 Dekagramów
drożdże
8 Dekagramów
nasiona słonecznika
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek, w który wkruszamy drożdże z cukrem i szklanką ciepłego mleka - czekamy około 10 minut aż drożdże wyrosną (możemy przykryć ściereczką).
  2. Dodajemy otręby, słonecznik, siemię lniane, sól i 3 szklanki wody - to wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Dwie foremki keksówki wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto chlebowe. Wygładzamy wierzch łyżką zmoczoną w wodzie.
  4. Pieczemy w 200 stopniach około 60-70 minut.
  5. Wyjmujemy z piekarnika i odklejamy paper, jak chleb jest jeszcze ciepły. Zostawiamy do ostygnięcia.

Opis

Z tego przepisu wyjdą dwie formy keksówki. Jeżeli ktoś chce można użyć mąki razowej, wtedy co prawda chleb nie wyrośnie tak, jak na mące pszennej, ale będzie zdrowszy. Można też zamienić otręby pszenne na żytnie. Do dzieła!

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Podwójnie kakaowe rogaliki

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Podwójnie kakaowe rogaliki

Domowa Drożdżówka

Przepis
Łatwy Do 15 min
Domowa Drożdżówka

Pączki z marmoladą

Przepis
Trudny Do 3 godz
Pączki z marmoladą

Śnieżki - pączki

Przepis
Trudny Do 3 godz
Śnieżki - pączki

Tanie pączki

Przepis
Średni Do 3 godz
Tanie pączki

Makowiec zawijany

Przepis
Trudny Do 40 min
Makowiec zawijany

Pączki

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!