1

Składniki

1 Kilogram
mąka pszenna
3 Szklanki
woda
2 Szklanki
Otręby pszenne
1 Szklanka
mleko
1 Łyżka
cukier
1.5 Łyżki
sól
4 Łyżki
Siemie lniane
10 Dekagramów
drożdże
8 Dekagramów
nasiona słonecznika
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek, w który wkruszamy drożdże z cukrem i szklanką ciepłego mleka - czekamy około 10 minut aż drożdże wyrosną (możemy przykryć ściereczką).
  2. Dodajemy otręby, słonecznik, siemię lniane, sól i 3 szklanki wody - to wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Dwie foremki keksówki wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto chlebowe. Wygładzamy wierzch łyżką zmoczoną w wodzie.
  4. Pieczemy w 200 stopniach około 60-70 minut.
  5. Wyjmujemy z piekarnika i odklejamy paper, jak chleb jest jeszcze ciepły. Zostawiamy do ostygnięcia.

Opis

Z tego przepisu wyjdą dwie formy keksówki. Jeżeli ktoś chce można użyć mąki razowej, wtedy co prawda chleb nie wyrośnie tak, jak na mące pszennej, ale będzie zdrowszy. Można też zamienić otręby pszenne na żytnie. Do dzieła!

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Łatwy Do 3 godz.

Podwójnie kakaowe rogaliki

Łatwy Do 3 godz.

Bułeczki maślane

Średni Do 1 godz.

Cynamonowe zawijańce

Średni Do 40 min.

Eklerki z kremem czekoladowym

Średni Do 1 godz.

Gofry

Łatwy Do 40 min.

Mini Pączki kakaowe

Średni Do 1 godz.

Naleśniki z konfiturą truskawkową, bitą śmietaną i prażonym...

Łatwy Do 40 min.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!