Chleb
malg
Z tego przepisu wyjdą dwie formy keksówki. Jeżeli ktoś chce można użyć mąki razowej, wtedy co prawda chleb nie wyrośnie tak, jak na mące pszennej, ale będzie zdrowszy. Można też zamienić otręby pszenne na żytnie. Do dzieła!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
331
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Z tego przepisu wyjdą dwie formy keksówki. Jeżeli ktoś chce można użyć mąki razowej, wtedy co prawda chleb nie wyrośnie tak, jak na mące pszennej, ale będzie zdrowszy. Można też zamienić otręby pszenne na żytnie. Do dzieła!
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
1 kg mąka pszenna
3 szkl. woda
2 szkl. otręby pszenne
1 szkl. mleko
1 łyżka cukier
1.50 łyżka sól
4 łyżka siemie lniane
10 dag. drożdże
8 dag. nasiona słonecznika
Przygotowanie
Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek, w który wkruszamy drożdże z cukrem i szklanką ciepłego mleka - czekamy około 10 minut aż drożdże wyrosną (możemy przykryć ściereczką).
Dodajemy otręby, słonecznik, siemię lniane, sól i 3 szklanki wody - to wszystko dokładnie mieszamy.
Dwie foremki keksówki wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto chlebowe. Wygładzamy wierzch łyżką zmoczoną w wodzie.
Pieczemy w 200 stopniach około 60-70 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i odklejamy paper, jak chleb jest jeszcze ciepły. Zostawiamy do ostygnięcia.