Chleb

malg
Chleb

1

0 / 0

Z tego przepisu wyjdą dwie formy keksówki. Jeżeli ktoś chce można użyć mąki razowej, wtedy co prawda chleb nie wyrośnie tak, jak na mące pszennej, ale będzie zdrowszy. Można też zamienić otręby pszenne na żytnie. Do dzieła!

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

1 kg mąka pszenna

3 szkl. woda

2 szkl. otręby pszenne

1 szkl. mleko

1 łyżka cukier

1.50 łyżka sól

4 łyżka siemie lniane

10 dek. drożdże

8 dek. nasiona słonecznika

Przygotowanie


1

Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek, w który wkruszamy drożdże z cukrem i szklanką ciepłego mleka - czekamy około 10 minut aż drożdże wyrosną (możemy przykryć ściereczką).

2

Dodajemy otręby, słonecznik, siemię lniane, sól i 3 szklanki wody - to wszystko dokładnie mieszamy.

3

Dwie foremki keksówki wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto chlebowe. Wygładzamy wierzch łyżką zmoczoną w wodzie.

4

Pieczemy w 200 stopniach około 60-70 minut.

5

Wyjmujemy z piekarnika i odklejamy paper, jak chleb jest jeszcze ciepły. Zostawiamy do ostygnięcia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły