CHIPSY Z WARZYW Z PIEKARNIKA

maspexdigital
CHIPSY Z WARZYW Z PIEKARNIKA

0

0 / 0

Zdrowsza alternatywa do pochrupania przy serialu? Nic prostszego! Przygotowaliśmy dla Was domowe, pyszne chipsy z warzyw z dodatkiem ciekawych sosów.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szt. burak

2 szt. ziemniaki

2 szt. marchew

1 łyżka oliwa

1 szczyp. sól gruboziarnista

3 łyżka łowicz sos spaghetti

1 łyżecz. oregano

3 łyżka dżem truskawkowy niskosłodzony łowicz

50 woda

1 łyżecz. ocet winny

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Warzywa myjemy, osuszamy i obieramy. Następnie kroimy w bardzo cienkie talarki, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekładamy na blaszkę. Polewamy oliwą. Pieczemy przez ok. 25 minut.

2

Do miski przekładamy sos spaghetti. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku i oregano. Mieszamy.

3

W drugiej misce mieszamy dżem truskawkowy o obniżonej zawartości cukrów, wodę, ocet i sól. Chipsy podajemy z sosami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

305

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

56

gram

Tłuszcze

5

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły