Chipsy z kalarepy z dipem pomidorowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
maspexdigital
![Chipsy z kalarepy z dipem pomidorowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973703406.jpeg&w=3840&q=75)
Były już chipsy z ziemniaków, buraka, marchewki...ale nie było jeszcze chipsów z kalarepy ♥ To smaczny przepis na przekąskę opartą na warzywach. Fit przepis na każdą okazję! Spróbujcie koniecznie!
0
4 / 1
Były już chipsy z ziemniaków, buraka, marchewki...ale nie było jeszcze chipsów z kalarepy ♥ To smaczny przepis na przekąskę opartą na warzywach. Fit przepis na każdą okazję! Spróbujcie koniecznie!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. duże kalarepki
2 łyżka oliwa
1 szczyp. sól
1 puszka pomidory krojone łowicz
1 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
1 szczyp. sól, pieprz, cukier
0.50 łyżecz. sok z cytryny
2 łyżka masło klarowane
Przygotowanie
Kalarepę obrać i pokroić w 2mm plastry, bardzo dokładnie osuszyć, a następnie skropić oliwą. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 130 stopniach przez około 30 minut, z czego w połowie czasu obrócić na drugą stronę.
Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę, po chwili dodać sprasowany czosnek, chwilę podsmażyć i wlać pomidory. Smażyć, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz odrobiną cukru do smaku i zmiksować na gładko.