Chipsy z kalarepy z dipem pomidorowym
maspexdigital
0
4 / 1
0
Były już chipsy z ziemniaków, buraka, marchewki...ale nie było jeszcze chipsów z kalarepy ♥ To smaczny przepis na przekąskę opartą na warzywach. Fit przepis na każdą okazję! Spróbujcie koniecznie!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. duże kalarepki
2 łyżka oliwa
1 szcz. sól
1 pusz. pomidory krojone łowicz
1 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
1 szcz. sól, pieprz, cukier
0.50 łyżeczka sok z cytryny
2 łyżka masło klarowane
Przygotowanie
Kalarepę obrać i pokroić w 2mm plastry, bardzo dokładnie osuszyć, a następnie skropić oliwą. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 130 stopniach przez około 30 minut, z czego w połowie czasu obrócić na drugą stronę.
Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę, po chwili dodać sprasowany czosnek, chwilę podsmażyć i wlać pomidory. Smażyć, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz odrobiną cukru do smaku i zmiksować na gładko.