Chipsy z kalarepy z dipem pomidorowym

maspexdigital
Chipsy z kalarepy z dipem pomidorowym

0

4 / 1

Były już chipsy z ziemniaków, buraka, marchewki...ale nie było jeszcze chipsów z kalarepy ♥ To smaczny przepis na przekąskę opartą na warzywach. Fit przepis na każdą okazję! Spróbujcie koniecznie!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. duże kalarepki

2 łyżka oliwa

1 szczyp. sól

1 puszka pomidory krojone łowicz

1 szt. cebula

1 szt. ząbek czosnku

1 szczyp. sól, pieprz, cukier

0.50 łyżecz. sok z cytryny

2 łyżka masło klarowane

Przygotowanie


1

Kalarepę obrać i pokroić w 2mm plastry, bardzo dokładnie osuszyć, a następnie skropić oliwą. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 130 stopniach przez około 30 minut, z czego w połowie czasu obrócić na drugą stronę.

2

Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę, po chwili dodać sprasowany czosnek, chwilę podsmażyć i wlać pomidory. Smażyć, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz odrobiną cukru do smaku i zmiksować na gładko.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

211

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

21

gram

Tłuszcze

25

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły