Chipsy z cukinii

EkspertOdKuchni
Chipsy z cukinii

0

0 / 0

Chipsy z cukinii to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych chipsów ziemniaczanych. Świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezy, przyjęcia lub uroczystości. Można je serwować zarówno samodzielnie, jak i z ulubionym dipem. Smacznego!

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

2 szt. cukinia

2 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżecz. sól

0.50 łyżecz. pieprz

0.50 łyżecz. czosnek granulowany

0.50 łyżecz. oregano

0.50 łyżecz. papryka słodka

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

2

Umyj cukinie i odetnij ich końce. Nie obieraj skórki, ponieważ dodaje smaku i chrupkości chipsom.

3

Pokrój cukinie na cienkie plastry tej samej grubości.

4

W misce wymieszaj plastry cukinii z oliwą z oliwek, solą, pieprzem, słodką papryką, oregano i czosnkiem granulowanym.

5

Rozłóż plastry cukinii na blasze do pieczenia, starając się, aby nie nachodziły na siebie.

6

Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 15-20 minut lub do momentu, gdy chipsy staną się złociste i chrupiące. W połowie pieczenia możesz odwrócić plastry, aby równomiernie się zarumieniły.

7

Wyjmij chipsy z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

318

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

25

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły