Chipsy z cukinii
EkspertOdKuchni
Chipsy z cukinii to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych chipsów ziemniaczanych. Świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezy, przyjęcia lub uroczystości. Można je serwować zarówno samodzielnie, jak i z ulubionym dipem. Smacznego!
0
0 / 0
Chipsy z cukinii to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych chipsów ziemniaczanych. Świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezy, przyjęcia lub uroczystości. Można je serwować zarówno samodzielnie, jak i z ulubionym dipem. Smacznego!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
2 szt. cukinia
2 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. pieprz
0.50 łyżecz. czosnek granulowany
0.50 łyżecz. oregano
0.50 łyżecz. papryka słodka
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Umyj cukinie i odetnij ich końce. Nie obieraj skórki, ponieważ dodaje smaku i chrupkości chipsom.
Pokrój cukinie na cienkie plastry tej samej grubości.
W misce wymieszaj plastry cukinii z oliwą z oliwek, solą, pieprzem, słodką papryką, oregano i czosnkiem granulowanym.
Rozłóż plastry cukinii na blasze do pieczenia, starając się, aby nie nachodziły na siebie.
Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 15-20 minut lub do momentu, gdy chipsy staną się złociste i chrupiące. W połowie pieczenia możesz odwrócić plastry, aby równomiernie się zarumieniły.
Wyjmij chipsy z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.